Mondriaanhuis feestelijk heropend

Foto: Amersfoort.nieuws.nl

Op 7 maart, de geboortedag van Piet Mondriaan, werd het Mondriaanhuis feestelijk heropend. In aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius, wethouder Cultuur Bertien Houwing en Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur van de Provincie Utrecht, vond de heropening plaats.

Het Mondriaanhuis is gevestigd in het geboortehuis van de kunstenaar en opende in 1994 voor het eerst haar deuren voor publiek. Een grondige verbouwing heeft van het museum een museale beleving gemaakt. ’s Middags ontvingen Cis Heidenrijk–Osendarp en wijlen Leo Heijdenrijk, initiatiefnemers en oprichters van het Mondriaanhuis, de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Wat begon als privéverzameling en een fascinatie voor het in verval geraakte huis, resulteerde, na jarenlang hard werken, in een museum geheel in teken van de ontwikkeling die Mondriaan als kunstenaar doormaakte en zijn invloed op kunststroming De Stijl.

De feestelijkheden begonnen in de Mariënhof, waar genoeg ruimte was om alle genodigden te kunnen ontvangen. Na een welkomstwoord van de algemeen directeur van het Mondriaanhuis de heer Baltus, die geheel in Mondriaanstijl gekleed ging, was het woord aan burgemeester Bolsius. De eerste levensjaren zijn vormend voor een kind. Mondriaan bracht zijn eerste 7 levensjaren door in Amersfoort. In zijn ontwikkeling als kunstenaar heeft hij wereldwijd een diepe impact achter gelaten en blijkt zijn werk en kijk op de wereld tijdloos. Hij zag de wereld op een beschouwende wijze en bracht alles terug tot de essentie. Als verrassing kreeg de heer Baltus de geboorteakte van Piet Mondriaan uitgereikt, die in bruikleen tijdelijk in het Mondriaanhuis te zien zal zijn. Als afsluiting van de bijeenkomst in de Mariënhof bracht Lavinia Meijer een prachtige uitvoering van Metamorphosis van Philip Glass ten gehore.

Het gezelschap verplaatste zich vervolgens naar het Mondriaanhuis, waar de officiële heropening plaats vond, waarna de aanwezigen de mogelijkheid hadden om het museum te ontdekken. De nieuwe expositie en de audiovisuele presentaties vielen goed in de smaak. Zo is er een video-presentatie die u een beeld geeft hoe Mondriaan zich heeft ontwikkeld als kunstenaar en wat hem beïnvloed heeft, loopt u door zijn op ware grootte nagemaakte Parijse atelier en krijgt u middels een 3D projectie een figuurlijk kijkje in de hoofd van Mondriaan, toen hij in New York zijn meesterstuk Victory Boogie Woogie maakte. Geïnspireerd geraakt? Ga dan zelf aan de slag in het Doe-het-zelf-atelier. Het Mondriaanhuis is vanaf 8 maart voor bezoekers toegankelijk.

De heropening van het Mondriaanhuis valt samen met de start van het themajaar Mondriaan to Dutch Design, die 100 jaar kunststroming De Stijl viert. Door het hele land worden exposities georganiseerd. De gemeenten Amersfoort en Utrecht en de provincie Utrecht hebben hierin de samenwerking opgezocht en bieden een gezamenlijk programma aan.

Lees ook:
Burgemeester reikt Sint-Jorispenning uit
– Amersfoort maakt zich klaar voor Mondriaan tot Dutch Design

Reacties