Amersfoort maakt zich klaar voor Mondriaan tot Dutch Design

Foto: Amersfoort.nieuws.nl

In het hele land worden inspirerende evenementen en tentoonstellingen georganiseerd in het themajaar van Mondriaan tot Dutch Design. Mondriaan was en is voor vele kunstenaars het schoolvoorbeeld van de kunstroming De Stijl, die in 2017 precies 100 jaar bestaat. Op 7 maart, de geboortedag van de in Amersfoort geboren Piet Mondriaan, wordt het Mondriaanhuis officieel heropend

Landelijk
In  2017 viert heel Nederland 100 jaar De Stijl en is 2017 uitgeroepen tot het themajaar van Mondriaan tot Dutch Design. Citymarketing Amersfoort is één van de partners die dit themajaar tot stand heeft gebracht. De Stijl heeft een grote invloed op de hedendaagse kunst en design. Er vinden door het hele land tal van tentoonstellingen plaats, zoals in Den Haag, waar de grootste Mondriaancollectie van 300 kunstwerken tentoongesteld is.

Amersfoort
Het Mondriaanhuis in Amersfoort is verbouwd en wordt op 7 maart officieel heropend door burgemeester Lucas Bolsius, wethouder Bertien Houwing en gedeputeerde Mariëtte Pennarts. Het geboortehuis van Mondriaan geeft de bezoeker letterlijk een blik in het leven van de grote kunstenaar. Zo is er een video-presentatie die u een beeld geeft hoe Mondriaan zich heeft ontwikkeld als kunstenaar en wat hem beïnvloed heeft, loopt u door zijn op ware grootte nagemaakte Parijse atelier en krijgt u middels een 3D projectie een figuurlijk kijkje in de hoofd van Mondriaan, toen hij in New York zijn meesterstuk Victory Boogie Woogie maakte. Geïnspireerd geraakt? Ga dan zelf aan de slag in het Doe-het-zelf-atelier. Het Mondriaanhuis is vanaf 8 maart voor bezoekers toegankelijk.
Vanaf 15 maart is het mogelijk om met het Gilde Amersfoort een wandeling door de tijd van Mondriaan te maken. Onder leiding van een gids wandelt u door Amersfoort, waarbij foto’s uit de tijd van de kleine Mondriaan de leidraad vormen.
De Stijl is op meerdere plekken in Amersfoort te bewonderen. Zo organiseert Kunsthal KAdE van 6 mei t/m 3 september 2017 de tentoonstelling De Kleuren van De Stijl en is in Architectuurcentrum FASadE van 13 september 2017 t/m 8 januari 2018 een tentoonstelling over Rietveld in het Rietveldpaviljoen De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig te zien.

 

Reacties