Tentoonstelling Mondriaan, een betere wereld

01 okt , 12:01 Nieuws
unnamed 5
  Op 19 oktober opent in het Mondriaanhuis de tentoonstelling ‘Mondriaan, een betere wereld’. Aanleiding voor deze expositie is het verschijnen van de gelijknamige graphic novel van Erik de Graaf. De stripauteur eert de beroemde schilder met een kleurrijk verhaal over de laatste bewogen jaren van zijn leven in Parijs, Londen en New York.
Bijna iedereen kent Piet Mondriaan (1872-1944) als de revolutionaire schilder van de rode, witte, blauwe en gele vlakken verdeeld tussen strakke zwarte lijnen. Minder bekend is dat de kunstenaar het als zijn taak zag om in zijn composities te streven naar evenwicht en harmonie, als blauwdruk voor een betere wereld. In de vuistdikke graphic novel, die dit najaar verschijnt, verbeeldt stripauteur Erik de Graaf juist dit aspect van Mondriaans leven. Ook de tentoonstelling gaat in op deze filosofische en idealistische kant van Mondriaan. Erik de Graaf: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen ook deze kant van de kunstenaar leren kennen, om hem de eer te geven die hij verdient.’

Erik de Graaf verbeeldt Mondriaans filosofie en ideaalbeeld

Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog zocht Mondriaan tot aan zijn dood naar een manier om licht te brengen in de toenemende duisternis in de wereld. Door uitvergrote illustraties uit de graphic novel te combineren met de wereldproblematiek in die tijd, maakt de bezoeker kennis met Mondriaans filosofie en ideaalbeeld. Daarnaast laat de tentoonstelling de werkwijze van De Graaf zien, aan de hand van diverse schetsen en illustraties. De tentoonstelling 'Mondriaan, een betere wereld’ is te zien tot en met 2 maart 2025.

Over Erik de Graaf

Erik de Graaf (Vlaardingen, 1961) tekent al vanaf het moment dat hij een potlood kon vasthouden. Het duurde echter nog veertig jaar voordat hij zijn debuut maakte als stripauteur. Vanaf 2003 verschenen kort achter elkaar drie verhalenbundels, losjes gebaseerd op zijn jeugd. Met 'Scherven en littekens' maakte De Graaf vervolgens een tweeluik over een groep jonge vrienden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze publicaties verschenen tevens in het Frans. In oktober 2024 verschijnt zijn graphic novel 'Mondriaan, een betere wereld'. Dit kleurrijke beeldverhaal verschijnt bij uitgeverij Scratch Books en is ook verkrijgbaar in de museumshop van het Mondriaanhuis.

Masterclasses en kinderworkshops

Tijdens de tentoonstelling organiseert het Mondriaanhuis diverse activiteiten. Volg met het hele gezin een filosofische speurtocht, ontmoet stripauteur Erik de Graaf tijdens een meet & greet of doe mee aan een van zijn kinderworkshops of masterclasses. Voor het volledige programma zie: mondriaanhuis.nl