Karttopper Ryan Rampadarath (9) kampioen in de BNL

03 okt , 9:49 Sport
ryan rampadarath wint bnl 2024
Karttalent Ryan Rampadarath heeft zondag de titel Minimax Rookie-klasse binnengehaald in het BNL-kampioenschap. De pas negenjarige inwoner van Amersfoort verzekerde zich van de titel op het circuit van Genk, ondanks een weekend vol uitdagingen.
"Ik ben echt blij! Ik ben nu BNL-kampioen Minimax Rookie", straalde Ryan. De titel voegt hij toe aan zijn toch al indrukwekkende lijst prestaties dit seizoen, waaronder kampioen van de BNL Kick-Off, kampioen van de BeneFit League en de Champions Winter Trophy.

Moeizame start

Het weekeinde begon moeizaam voor de jonge coureur. "In de kwalificatie werd ik aangetikt. Ik ging door het gras, kreeg dus vuil op mijn banden en daardoor had ik de laatste tijd in de kwalificatie", vertelde Ryan. "Ik moest tijdens de heats minimaal vijf plekken inhalen van het team."
Ondanks die tegenslag bleef Ryan strijden voor wat hij waard was. Zaterdag eindigde hij als twaalfde in de eerste heat. Dat resultaat stemde hem natuurlijk niet tevreden, maar daarmee lag hij prima op koers om het kampioenschap te winnen. De tweede heat bracht hem echter nieuwe uitdagingen. "In de zesde ronde was er ineens een wolkbreuk terwijl iedereen op slicks reed", legde hij uit.
De derde heat ging wat minder. "Twee keer spinde iemand voor me en daardoor was de spoorstang van mijn kart krom geraakt en ging sturen erg lastig in de regen. Ik ben wel gefinisht, maar ben voorlaatste geworden."

Uitrijden

Dat was nou net niet het resultaat dat hij nodig had en dus ging hij er voor De Superheat op zondag eens goed voor zitten. Ryan startte als veertiende en finishte uiteindelijk als dertiende. In de finale kreeg hij helaas opnieuw te kampen met tegenslag.
"Ik ging door het gras omdat iemand mij naar buiten drukte en moest uitwijken. Hierdoor viel ik terug naar de laatste plaats", verklaarde Ryan. "Ik kwam uiteindelijk als dertiende over de finish. Dat was genoeg om kampioen te worden. Ik hoefde de race ook alleen maar uit te rijden want ik lag zestig punten voor op de nummer twee."

Beloning

Ryans veerkracht en doorzettingsvermogen werden dus beloond met een welverdiende titel. "Dat ik nu kampioen ben, is echt een fijn en goed gevoel", glunderde hij. Hoe hij het hem dit seizoen tot dusver geflikt heeft constant zo sterk te rijden? Dat komt door zijn team SP Motorsport, zei Ryan vastberaden.
"Ik krijg veel goede tips van Stan Pex (teameigenaar, red.). En ook van Ricardo, Rico en Jowi en de rest van het team", vertelde Ryan dankbaar. "Bij Ricardo leer je de data en waar ik op moet letten. Rico doet de motoren en geeft ook racetips. Jowi, mijn monteur, zorgt altijd voor de beste afstelling."

Volgend doel

Met het BNL-kampioenschap op zak richt Ryan zich nu op het NK Rotax Max Micromax. "Daar wordt het lastiger om kampioen te worden. Ik sta met Niki (Naruhito, red.) gedeeld eerste", zei hij. Hij zag de volgende ronde in Berghem alvast met vertrouwen tegemoet. "Ik vind het een leuke en makkelijke baan. Ik ga er normaal gesproken ook hard. Ik ga er voor de overwinning!"
Ryan bedankt zijn papa en mama, Jowi, Rico, Ricardo, Stan, Patrick en de rest van het team SP Motorsport voor hun onmisbare steun.
Ryan Rampadarath wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Garmetique, Voltino citycars, Lobster lawyers en Nik & Nik.