Provincie Utrecht en drinkwaterbedrijven maken actieplannen voor voldoende drinkwater

12 dec 2024, 12:00 Nieuws
kraan met glas water
Provincie Utrecht

De provincie Utrecht en drinkwaterbedrijven Vitens, Oasen en Waternet hebben regionale actieplannen opgesteld om drinkwatertekorten te voorkomen. In de actieplannen staan knelpunten en mogelijke oplossingen om in 2030 te voldoen aan de stijgende vraag naar drinkwater.

Drinkwaterbronnen staan onder toenemende druk: in 2030 is in de provincie Utrecht ruim 15 miljoen kubieke meter per jaar meer nodig dan nu wordt geproduceerd. De huidige levering van drinkwater in de provincie Utrecht is 105,3 miljoen kubieke meter per jaar. Daarmee kunnen ruim 42.000 olympische zwembaden worden gevuld.Gedeputeerde Water en Bodem Has Bakker: “We weten dat we door de ontwikkeling van de regionale economie en de groei van het aantal inwoners in de provincie meer drinkwater nodig hebben. Anderzijds wordt het steeds moeilijker om drinkwaterwaterbronnen te realiseren door de impact van winningen op de omgeving en de vervuiling door opkomende stoffen. Voorbeelden daarvan zijn stoffen afkomstig uit cosmetica, geneesmiddelen en industriële chemicaliën. Daarbovenop vergroot klimaatverandering de druk op de bestaande drinkwatervoorziening.”

Actieplannen geven overzicht

In de actieplannen staan: de benodigde productiecapaciteit in 2030, de knelpunten en de oplossingen om een drinkwatertekort te voorkomen. Daarom is een overzicht gemaakt van lopende projecten om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat zijn uitbreidingen van winlocaties of de ontwikkeling van nieuwe gebieden in een verder gevorderd stadium, bijvoorbeeld de planvorming rond een winning op het Eiland van Schalkwijk. Zo geven de actieplannen van de provincie en de drie Utrechtse drinkwaterbedrijven een beeld van de beschikbaarheid van drinkwaterbronnen. Want voordat drinkwater uit de kraan komt zijn heel wat stappen nodig. In de plannen staan dan ook de rollen van de drinkwaterbedrijven en de provincie Utrecht beschreven. De provincie Utrecht heeft taken in de bescherming van drinkwaterbronnen, vergunningverlening en handhaving. De drinkwaterbedrijven zijn verantwoordelijk voor winning, productie en levering van drinkwater.

Vitens moet productie verhogen

De grootste drinkwaterproducent in de provincie Utrecht is Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet de vraag naar drinkwater ieder jaar toenemen. In 2030 is daarom extra productiecapaciteit nodig van 14 miljoen kubieke meter per jaar. Dat vraagt om opschaling van de productie van drinkwater. Om aan de vraag te blijven voldoen mag er geen vertraging worden opgelopen bij vergunningsaanvragen.

Oasen heeft genoeg capaciteit

Drinkwaterbedrijf Oasen (in de provincie Utrecht alleen actief in Vijfheerenlanden) beschikt tot 2030 over voldoende capaciteit in de provincie Utrecht, mits de nu geplande uitbreidingen op tijd worden gerealiseerd. De vraag kan worden opgevangen met de projecten die nu in ontwikkeling zijn.

Waternet opereert vooral buiten Utrecht

Drinkwaterbedrijf Waternet is voor een groot deel buiten de provincie Utrecht actief. Dit drinkwaterbedrijf heeft behoefte aan extra productiecapaciteit van 14 miljoen kubieke meter per jaar. Het grootste deel hiervan wordt buiten de provincie Utrecht gewonnen. De projecten om de uitbreiding mogelijk te maken lopen momenteel. 

Zorgen voor drinkwater is een samenwerking

Voor drinkwaterproductie is een sterke regionale samenwerking nodig. Op dit moment wordt gewerkt aan betere afstemming tussen alle partijen die een rol hebben bij de ontwikkeling van (nieuwe) winlocaties. De provincie Utrecht maakt zich sterk voor deze regionale samenwerking, zodat ook in 2030 en ver daarna wordt voldaan aan de vraag naar drinkwater.

Gedeputeerde Has Bakker: “Deze actieplannen maken heel inzichtelijk wat er nu al gebeurt en wat we nog kunnen doen als dat nodig is om voldoende drinkwater te produceren. De toegang tot schoon en genoeg drinkwater is onze eerste levensbehoefte. Samen met de drinkwaterbedrijven zetten we ons er keihard voor in om dat te beschermen. Zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het water.”

Bron: provincie Utrecht