Meer dodelijke verkeersslachtoffers in 2024 in provincie Utrecht, vooral onder (e-)fietsers en jonge automobilisten

22 apr , 13:34 Nieuws
luchtfoto fietspad panoven kruising nabij viaduct 1 2
Provincie Utrecht

In 2024 kwamen 50 verkeersdeelnemers om het leven bij een verkeersongeval in de provincie Utrecht. Dat blijkt uit de landelijke cijfers die vandaag gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Hoewel het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in de provincie Utrecht is toegenomen, zien we dat het aantal verkeersgewonden afneemt.

Iedere verkeersdeelnemer moet veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Recente cijfers laten zien dat dit niet vanzelfsprekend is. Het ervaren van een verkeersongeval heeft grote gevolgen en zorgt voor veel persoonlijk leed bij slachtoffers en nabestaanden. Ieder verkeersslachtoffer is er één te veel.  

Dodelijke verkeersslachtoffers in provincie Utrecht  

In de provincie Utrecht nam het aantal dodelijke verkeerslachtoffers in 2024 (50) toe ten opzichte van 2023 (40). Veruit de meeste dodelijke slachtoffers vielen op gemeentelijke wegen en fietspaden binnen de bebouwde kom. Het aantal dodelijke verkeersslachteroffers is voornamelijk toegenomen onder (e-)fietsers en jonge automobilisten met een leeftijd tot 34 jaar. Ruim de helft van alle dodelijke fietsslachtoffers is 70 jaar of ouder. Voor het zesde jaar op rij zijn ook in 2024 meer (e-)fietsers (17) dan inzittenden van een personenauto (16) om het leven gekomen in het verkeer in onze provincie. Hoewel het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in onze provincie is gestegen, zien we dat het aantal geregistreerde verkeersgewonden een lichte afname vertoont. 

Landelijke trends  

Landelijk nam het aantal mensen dat door een verkeersongeval overleed af van 684 in 2023 naar 675 in 2024. Ondanks de afname, behoort het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2024 opnieuw tot één van de hoogste aantallen sinds 2014. De meerderheid van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland zijn zestigplussers. Ook landelijk zijn er, voor het vijfde jaar op rij, meer (e-)fietsers (246) dan inzittenden van een personenauto (220) in het verkeer om het leven gekomen. De afgelopen tien jaar (2014 – 2023) is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder (e-)fietsers jaarlijks met gemiddeld 5% gestegen. Landelijk neemt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op wegen en fietspaden in het beheer van gemeenten sterk toe.  

Verkeersonveilig gedrag 

Bij 90% van alle verkeersongevallen speelt menselijk gedrag een rol. In Nederland komt verkeersonveilig gedrag steeds vaker voor doordat weggebruikers in mindere mate verkeersregels en veiligheidsnormen opvolgen. Afleiding in het verkeer door het gebruik van de mobiele telefoon is hier een voorbeeld van. In 2023 gaf 75% van de Nederlandse volwassenen toe weleens de telefoon te gebruiken tijdens deelname aan het verkeer. Dit aandeel is gestegen t.o.v. 2019 (67,8%) en 2021 (71,5%). Ook stijgt het aantal bekeuringen voor het rijden onder invloed van verdovende middelen (van 25.427 boetes in 2017 naar 42.799 in 2023).  

Vergrijzing en verkeersontwikkelingen  

Senioren blijven steeds langer mobiel en actief deelnemen aan het verkeer, met name op de (e-)fiets. Dit heeft een positieve invloed op zelfredzaamheid, sociale betrokkenheid en gezondheid. Tegelijkertijd zijn senioren per afgelegde kilometer veel vaker slachtoffer van een verkeersongeval dan andere verkeersdeelnemers en is het risico op ernstig of dodelijk letsel bij een verkeersongeval groter.  

Verkeersveiligheidsaanpak in provincie Utrecht 

De provincie Utrecht blijft werken aan verkeersveiligheid om bij te dragen aan een verlaging van het aantal verkeerongevallen en het aantal verkeersslachtoffers. Dat doen we door verkeersveilig gedrag te stimuleren, de regionale verkeersveiligheid te verbeteren en onze wegen en fietspaden veilig in te richten. Wij passen ons educatie- en voorlichtingsaanbod aan op nieuwe ontwikkelingen en verkeersthema’s. Denk bijvoorbeeld aan de fatbike, het rijden onder invloed van verdovende middelen en afleiding in het verkeer. 

De provincie Utrecht ondersteunt lokale wegbeheerders (gemeenten en het waterschap) door onder andere subsidies voor infrastructurele maatregelen, de financiering van lokale gedragsmaatregelen en beleidsvorming waarbij we gezamenlijk de prioritaire, regionale risicothema’s vaststellen. 

Vanwege het hoge aantal fietsslachtoffers hebben wij op onze provinciale infrastructuur extra aandacht voor de inrichting van veilige infrastructuur voor wegen en (brom)fietspaden, met name waar fietsers en het gemotoriseerd verkeer elkaar ontmoeten. 

Bron: provincie Utrecht