Hoogtepunt bouw Chimpanseevallei in DierenPark Amersfoort bereikt

12 jul , 19:56 Nieuws
ook de prominente boom die onderdeel is van de klim alles route krijgt een steeds indrukwekkender uiterlijk
DierenPark Amersfoort bereikt het hoogste punt in de bouw van de Chimpanseevallei. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet. “Dit bekent dat het buitenverblijf van het nieuwe themagebied nu echt zijn vorm krijgt”, vertelt projectleider Remco Sevink. Ook de prominente boom, die onderdeel is van de Klim Alles-route, krijgt een steeds indrukwekkender uiterlijk. Met 1.800 m² aan klim- en bewegingsruimte biedt de Chimpanseevallei de chimpanseegroep bijna drie keer zoveel ruimte als voorheen.
In dit nieuwe, groene themagebied maken bezoekers een avontuurlijke ontdekkingsreis, waarbij de nadruk ligt op het soortbehoud en de bedreigingen van het leefgebied. “Momenteel zijn specialisten druk bezig om het stalen net met de hand te bevestigen”, schetst Remco de situatie. “Een intensieve klus die wekenlang duurt.” Ook aan de avontuurlijke Klim Alles-route is inmiddels een start gemaakt. Er wordt hard gewerkt aan de constructie van een metershoge, prominente ‘boom’ die een indrukwekkend onderdeel vormt van de klimroute. Dit uitkijkpunt staat gedeeltelijk in de vallei, waardoor de bezoeker en de chimpansee oog in oog met elkaar staan. “Binnenkort beginnen we met shapen. Dan wordt de constructie met beton bespoten en krijgt het frame het uiterlijk van een boom”, legt Remco uit. Het casco van het binnenverblijf is inmiddels klaar; de grote ruimte is wind- en waterdicht. Er wordt nu gewerkt aan de technische installaties. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de netconstructie. Volgende maand wordt het glas geplaatst en vindt de verdere inrichting van de Chimpanseevallei plaats.
Het dierenpark werkt samen met het Jane Goodall Instituut , een organisatie die zich al decennialang inzet voor onderzoek naar en bescherming van chimpansees in de natuur. Op 14 juli 1960 zette Jane Goodall voor het eerst voet in Gombe, Tanzania, om haar baanbrekende onderzoek naar het gedrag van wilde chimpansees te starten. Remco: “Door de avontuurlijke Klim Alles-route te volgen en het interactieve onderzoekskamp te verkennen, komen kinderen onder andere te weten hoe het leefgebied van de chimpansee wordt bedreigd en hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan de bescherming ervan.” Deze herfst kunnen bezoekers de nieuwe Chimpanseevallei verkennen in DierenPark Amersfoort .