Tuinfotograaf Anneke Beemer gaat voor Klimaatslim tuinieren

Foto: Gerard Hilhorst

Op vrijdagavond 23 februari was de redactie van het team HooglandSamen aanwezig bij de boekpresentatie van het boek Klimaatslim Tuinieren door auteur Moniek de Bakker en fotograaf Anneke Beemer. De boekpresentatie werd gehouden bij boekhandel Riemer. Een paar dagen voor deze presentatie ontmoetten wij Anneke Beemer thuis in haar eigen tuin. We wilden eens vernemen waar dit boek over gaat en waarom dit boek.

“Ik ben blij wanneer mensen voor een groene tuin kiezen en niet voor een tegeltuin”

Allereerst hebben we het over haar fotografiewerkzaamheden die ze heeft verricht voor het boek Klimaatslim Tuinieren. We bladeren door het boek en zien dat het rijkelijk is geïllustreerd met prachtige foto’s. Naast tuinfotograaf is Anneke tuin- en beplantingsontwerper, dit doet ze nu al bijna 12 jaar. Wanneer je in Hoogland wat gaat dwalen, dan kun je zomaar één van haar uitgevoerde tuinontwerpen tegenkomen. “Ik vind het erg leuk om voor mensen in eigen dorp een tuin te ontwerpen. En het is natuurlijk ook meteen goede reclame, mond op mond reclame is immers de beste reclame. Ik ben blij wanneer mensen voor een groene tuin kiezen en niet voor een tegeltuin. Mensen die een tegeltuin willen, komen sowieso niet bij mij”, zegt ze lachend.” Op de vraag of de reeds ontworpen tuinen ook klimaatslim zijn, antwoordt ze bevestigend. In dit boek zijn een aantal foto’s opgenomen van deze tuinen, zoals op de Zevenhuizerstraat (naast autobedrijf van Lunsen), haar eigen tuin en ook een paar tuinen in Amersfoort. Een aantal van haar nieuwste tuinen zijn voorzien van een zogenaamde wadi, een verdiept deel in de tuin waar het regenwater, afkomstig van het dak, wordt opgevangen en kan wegzakken in de grond. Zo verdwijnt schoon regenwater niet meer in het riool maar in de tuin.

Klimaatslim in eigen tuin

Anneke laat tijdens een ronde door de tuin zien welke klimaatslimme maatregelen ze in haar eigen tuin heeft toegepast:

  • regenwater opvangen in een regenton
  • bestrating minderen en vervangen door groen, bestrating alleen functioneel
  • bestrating meer water doorlatend maken door een bredere voeg en geen grote tegels te gebruiken
  • een groen dak op de schuur
  • hergebruik materialen, alle bestrating is hergebruik
  • stapelmuurtje en kleine takkenwal van snoeihout
  • variatie in beplanting voor meer biodiversiteit
  • een boom in de tuin
  • gevelgroen (klimplanten tegen muren en schuttingen)
  • egelpoortje
  • minivijver (diepe cementkuip)

Subsidie

Voor inwoners van de Gemeente Amersfoort is er vanaf 1 maart weer subsidie aan te vragen voor de aanleg van een groen dak. Wees er snel bij, want op is op!

Amersfoort onttegelt

Langzaam naderen we het einde van dit interview en wat ons opvalt is dat dit boek heel erg goed aansluit op een nieuwe actie van de gemeente. Op 21 maart is de aftrap van het NK Tegelwippen en de Gemeente Amersfoort doet dit jaar mee. Amersfoort doet aan iedere bewoner de oproep om de tuin te onttegelen. Een groene tuin is een koelere tuin. Doen we niets, dan wordt de overlast door hitte en wateroverlast steeds groter. Vooral kwetsbare en oudere mensen kunnen nare gevolgen ondervinden van hittestress. En niemand wordt blij van een natte kruipruimte en onderlopende tuinen en straten.

“Het is dus van groot belang om zelf in actie te komen, door wat tegels uit je tuin te halen en te vergroenen kun je al iets bijdragen. Het regenwater kan makkelijker weg en je tuin wordt een stuk aangenamer”,  aldus Anneke. “Ook in de stad zie je steeds meer aandacht voor groen en regenwateropvang. We moeten wel, willen we onze stad leefbaar houden.“

Moniek en Anneke op groene missie

De auteur Moniek de Bakker komt uit Arnhem en heeft net als Anneke een eigen tuinontwerpbedrijf. Anneke en Moniek kennen elkaar al wat langer en hebben hun Klimaatslimme talenten verenigd in dit boek. Samen willen ze de wereld graag een beetje groener maken. Op zondag 24 maart geven ze een presentatie op de Moestuinbeurs bij Kasteel Groeneveld in Baarn.

www.tuinvandeburen.nl
www.annekebeemer.nl

Ingezonden door Gerard Hilhorst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen