‘Herinvoering basisbeurs zit er niet in’

Foto: BNG

Het hoger onderwijs hoeft voorlopig geen grote maatregelen te verwachten van het nog te vormen kabinet. Zo zal de basisbeurs, die enkele jaren geleden onder luid protest van studenten werd afgeschaft, niet terugkomen. Dat verwacht de Algemene Onderwijsbond (AOb).

,,VVD en D66 komen hoogstwaarschijnlijk in het nieuwe kabinet en zij zullen de hervorming van de studiefinanciering heus niet terugdraaien. Ook als er een nieuwe regering zonder de VVD komt (bijvoorbeeld CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie), dan zitten daar nog altijd drie partijen van de leenstelselcoalitie in”, aldus de AOb donderdag.

Tegenstanders van het leenstelsel zullen wel iets willen terugzien als de basisbeurs niet terugkomt. ,,Partijen als CDA, ChristenUnie en SP zullen misschien een verlaging van het collegegeld eisen. Dat heeft bijna hetzelfde effect als de herinvoering van de basisbeurs”, aldus de onderwijsbond.

De AOb voorziet wel dat er geld bij komt voor het onderwijs, maar veel zal het niet zijn. ,,Er zijn te weinig partijen die dat willen.”

Reacties