Paddentrek begonnen

Foto: Publiek domein

Als de temperatuur hoog genoeg is, ontwaken padden en andere amfibiën uit hun winterslaap en gaan op pad. De zogenaamde paddentrek is weer gestart.

Tijdens de paddentrek trekken de dieren van de plek van hun winterslaap naar hun geboortegrond om daar te paren. De trek duurt ongeveer van begin maart tot eind april. De padden gaan vooral in de schemer en nacht op pad en nemen de kortste weg van A naar B. Daarvoor moeten ze vaak wegen oversteken of woonwijken doorkruisen, wat tot levensgevaarlijke situaties voor de diertjes kan leiden. Bij grote populaties kan het zijn dat er duizenden amfibieën de weg op gaan. Daarbij worden veel dieren overreden. Niet alleen door auto’s. Ook fietsers, scooters en zelfs voetgangers zien gemakkelijk een pad over het hoofd.

Overal in Nederland zijn organisaties druk met het helpen van de padden bij de trek. Vrijwilligers helpen de dieren veilig over te steken. Het Groene Huis in Schothorst is bijvoorbeeld nog hard op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met deze paddentrek.

U kunt ook helpen.
– Ziet u een dier? Kijk welke richting hij op gaat en zet hem dan aan de overkant in de berm.
– Is er water in de buurt? De pad vindt zelf de weg naar het water. Plaats het dier op de oever en niet in het water.
– Bescherm uw handen zo nodig met een plastic tasje en was uw handen.
– Houdt uw hond aangelijnd als de padden actief zijn; padden kunnen giftig zijn voor uw huisdier (ook voor katten!).

Ook interessant:
www.dierenbescherming.nl
www.padden.nu

 

Reacties