Amersfoort wil zonne-energie opwekken in bermen langs A1

Foto: Publiek domein

Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en de gemeenten Amersfoort, Bunschoten, Baarn en Eemnes willen langs de snelweg A1 duurzame energie opwekken. Om krachten en kennis te bundelen gaan ze gezamenlijk de mogelijkheden verkennen. Daarom hebben ze een intentieverklaring getekend.

In Amersfoort wordt langs de weginfrastructuur alleen gekeken naar mogelijkheden voor de opwekking van zonne-energie. Ook wil Amersfoort kijken naar slimme combinaties met opslag, mobiliteit en warmte.

“De berm langs de A1 benutten voor zonnepanelen is zo logisch. We willen als gemeente meer duurzame energie uit zon opwekken en tegelijkertijd slim omgaan met de beperkte ruimte in onze stad. Zonnepanelen langs snelwegen is daarom een win-win situatie. Als gemeente wilden we dat al langer. Dat we nu de haalbaarheid hiervan onderzoeken met Provincie, Rijkswaterstaat en de regiogemeenten is een mooie stap vooruit.” Astrid Janssen – Wethouder Energietransitie

Regionale samenwerking

Tot eind 2024 kijken de betrokken partijen naar ruimtelijke inpassing en naar draagvlak onder omwonenden. Ook onderzoeken ze hoe ze zorg kunnen dragen voor bescherming van de natuur en de verkeersveiligheid. Behalve van grond zal gebruik worden gemaakt van geluidsschermen, zijbermen, grondwallen en naastgelegen open stukken grond.

De samenwerking tussen de partijen gebeurt in het kader van het OER-programma: Opwek van Energie op Rijksvastgoed. Daarin stelt het Rijk grond langs snelwegen beschikbaar voor hernieuwbare energie. Momenteel loopt er soortgelijke verkenning langs de snelweg A28 tussen Amersfoort en Utrecht. De OER-projecten zijn als mogelijke duurzame energieprojecten opgenomen in de Regionale Energiestrategie van de regio Amersfoort.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen