AM koopt oude rechtbank op Stationsplein

Foto: Gemeente Amersfoort

De koper van de oude rechtbank op het Stationsplein is gebiedsontwikkelaar AM. In april van dit jaar werden 3 partijen geselecteerd die een aanbieding mochten doen voor de verbouwing van dit pand. De opdracht was een duurzaam iconisch ontwerp te maken, zodat het gebouw een visitekaartje voor Amersfoort wordt met kantoren en een levendige aanblik vanaf de begane grond. Het ontwerp van AM is daarin volledig geslaagd!

Beoordeling van voorstellen

De 3 voorstellen zijn beoordeeld op geldigheid van de inschrijving, kwaliteit, prijs en planning, proces en participatie. De beoordelingscommissie bestond onder andere uit de projectmanager van het Stationsgebied, een landschapsarchitect, stedenbouwkundigen, de voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en een deskundige op het gebied van duurzaamheid. Kwaliteit, inclusief duurzaamheid, was het belangrijkste criterium en woog het zwaarst in de beoordeling.  Het onderdeel kwaliteit, inclusief duurzaamheid, was een belangrijk element en woog het zwaarst in de beoordeling. Bewonersorganisaties, verenigd in de stichting Sojob en de stichting de 4 Lanen van de achterliggende wijk de Berg, mochten advies geven over het schetsontwerp en de participatieaanpak.

Ontwikkelingsovereenkomst tussen gemeente en AM

Binnenkort sluiten de gemeente en AM een ontwikkel- en realisatieovereenkomst. Daarna werkt AM het schetsontwerp uit naar een concreet bouwplan. Wethouder Tyas Bijlholt zegt: ‘Deze verkoop biedt de kans om een goede stap te zetten richting een vernieuwd en aantrekkelijk stationsgebied.’

Wat maakt het ontwerp van AM bijzonder?

Het ontwerp van AM is architectonisch opmerkelijk en boeiend vanuit alle hoeken. Het rechter deel van het gebouw blijft behouden, wat rekening houdt met circulariteit. De unieke groene gevel past goed bij de natuurlijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug en geeft het gebouw een originele uitstraling van duurzaamheid. De verbinding met het Stationsplein is fraai vormgegeven met een levendige entree.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen