Voorlopige uitslag referendum parkeerbeleid Amersfoort

Foto: Gemeente Amersfoort

Van de 125.496 kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Amersfoort heeft 76,93% (96.538) gestemd bij het raadgevend referendum over het voorgenomen parkeerbeleid. Na de eerste sneltelling van alle geldige stemmen blijkt dat 74% tegen en 23% voor het parkeerbeleid is. Verder heeft 3% “blanco” gestemd. Dit gaat om een voorlopige, gewogen sneltelling met een foutmarge van + 3% op gemeentelijk niveau (nog niet per stembureau). Op vrijdag 24 november start de machinale hertelling.

Definitieve uitslag

Uiterlijk maandagochtend 27 november wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt, zo mogelijk eerder. De uitslag wordt geplaatst op de webpagina Raadgevend referendum. Bij de definitieve uitslag op de website komt ook een Excel-bestand met de uitslag per stembureau.

Uitslag bespreken in de gemeenteraad

Dinsdag 28 november wordt de uitslag in de raadsvergadering definitief vastgesteld. Het referendum is geldig als tenminste 25% van alle kiesgerechtigden ‘NEE’ heeft gestemd. Verder bepaalt de meerderheid van de uitgebrachte stemmen de uitslag.

Donderdag 23 november vindt er een stadspeiling onder deelnemers van het Amersfoortpanel plaats. Dit panel bestaat uit 6000 Amersfoorters die hebben aangegeven wel af en toe benaderd te willen worden voor onderzoek. Zo krijgen de raad en het college een beter beeld van de redenen waarom inwoners ja of nee stemden. Op dinsdag 19 december wordt het rapport van deze stadspeiling, samen met de referendumuitslag, inhoudelijk besproken in de raad.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen