Start campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Foto: Orange the world

Op 25 november start de jaarlijkse ‘Orange the World’ campagne van de Verenigde Naties. Deze campagne vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Gemeente Amersfoort werkt samen met organisaties in de regio om de veiligheid van vrouwen en mannen te verbeteren. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni trapt de campagne af bij sportcomplex Amerena.

Aftrap bij Amerena

Bij de aftrap op 25 november zijn naast de wethouder ook Soroptimisten Amersfoort en Inner Wheel Amersfoort/Leusden aanwezig. De pylonen op het viaduct bij het sportcomplex Amerena worden oranje verlicht om aandacht te vragen voor Orange the World. Dit jaar is het thema van de campagne in Nederland ‘Veilig, overal en altijd’. De campagne duurt tot 10 december.

Filmmiddag met nagesprek

De gemeente vindt het belangrijk om onveiligheid bespreekbaar te maken. Daarom organiseert zij samen met Veilig Thuis Utrecht, GGD Regio Utrecht en Kwintes een filmmiddag voor professionals en studenten. Op 28 november wordt de documentaire ‘Look what you made me do’ vertoond. Daarna volgt een gesprek. Welke taboes zijn er nog rondom huiselijk geweld? Hoe kunnen professionals de samenwerking verbeteren?

1 op de 3 vrouwen

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek geweld en sterven er 137 vrouwen per dag aan geweld van een familielid, partner of ex-partner. In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld. Bijna 1 op de 4 vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld.

Wethouder Micheline Paffen: “De cijfers zijn schokkend. Geweld tegen vrouwen en meisjes is niet acceptabel en hoort nergens thuis. Niet in Nederland en niet in de wereld. Ik steun de campagne van Orange the World van harte. Het is belangrijk om geweld te blijven veroordelen en aandacht te blijven vragen voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Iedereen heeft recht op een veilige omgeving en een veilig (t)huis.”

Meld huiselijk geweld

Zoek je zelf hulp of maak je je zorgen of iemand? Vermoed je huiselijk geweld of kindermishandeling? Bel dan gratis en anoniem naar Veilig Thuis via 0800 20 00. Samen met jou kijken zij wat er nodig is en wat je zelf kan doen. Liever niet bellen? Je kan ook mailen naar [email protected] of chatten via de website van Veilig Thuis.

Is er direct gevaar? Aarzel niet en bel 112. Heb je vragen aan de politie? Bel dan 0900 88 44.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen