Prinsheerlijk bridgen

Foto:

Het kaartspel bridge is een spel dat onder de noemer denksport geplaatst kan worden. Dit spel wordt gespeeld door vier personen met elk 13 kaarten in de hand. Ben Mokkink uit Hoogland is één van de vele spelers van dit spel die er enthousiast over kan vertellen.

Sinds de jaren ’70 speelt hij dit spel en inmiddels heeft hij al vele cursussen hierin op zijn naam staan. Hij vond het nu tijd worden om te vertellen wat zijn passie hierin is en waarom hij er zo enthousiast over is. Ben is inmiddels 77 jaar en dus al geruime tijd gepensioneerd.

“Ik ben er helemaal gek van”

Al gauw begint hij al te vertellen over deze hobby, want hij is er helemaal gek van, zoals hij zelf zegt. “Wat dit zo leuk maakt is dat je er samen met anderen mee bezig bent. Het houdt daarbij je hersens ook nog eens goed in conditie. Maar wat het ook mooi maakt dat het ook nog een beetje om het winnen gaat.” aldus Ben. Het spel bridgen speel je met je z’n vieren aan een tafel en tijdens het spelen van dit spel maak je ook nog eens goede contacten met de andere spelers. Er gebeuren altijd leuke dingen aan tafel. Je probeert samen met je bridgepartner de andere 2 spelers te slim af te zijn. Het spel begint met bieden om tot een contract te komen. Bijvoorbeeld 9 van de 13 slagen maken met klaver als troefkleur. Alle 4 de spelers mogen om de beurt bieden (of passen). Als niemand hoger durft, dan is het laatst geboden bod het contract. “Je maakt samen met je medespeler het contract. En als de tegenpartij hoger biedt, dan probeer je samen met je partner het contract van de tegenpartij down te spelen. Als je 12 van de 13 slagen biedt en ook behaalt dan heet dat een klein slem en als je alle 13 slagen biedt en ook maakt dan heet dat een groot slem. Dit komt jammer genoeg niet zo vaak voor” aldus Ben.

Een stukje historie

Bridge is afgeleid van whist, Whist is ontstaan in de 17de eeuw en was erg in de mode onder de Engelse adel van die tijd. Sinds 2007 spelen over de hele wereld meer dan 50 miljoen mensen bridge, allemaal volgens precies dezelfde regels. In Nederland zijn meer dan 100.000 mensen lid van de Nederlandse Bridge Bond die, op de Amerikaanse na, de grootste bridgebond ter wereld is. Er zijn meer dan 1000 clubs bij de bond aangesloten, waaronder de Bridgeclub Hoogland. Maar er zijn ook veel gezelligheidsclubs die buiten de Nederlandse Bridge Bond spelen. Bridge draagt ook bij aan je korte termijn geheugen. “Dit spel is een perfecte sport daarvoor, want je moet proberen om zo veel mogelijk de belangrijke dingen te onthouden. Elke kaart die gelegd wordt is een signaal. Je moet dus constant tellen en kijken waar je kansen liggen. En snappen wat je partner wil, of wat de tegenstanders van plan zijn. En dat maakt het leuk en spannend.”

Van speler tot cursusleider

Sinds 2004 geeft Ben al bridgecursussen in het prachtige dorpshuis de Neng (voorheen wijkcentrum: “de Neng”). Hij speelde daarvoor in een wijkcentrum in de wijk Zielhorst. En hij dacht: wat in Zielhorst kan, moet in Hoogland met dat mooie nieuwe wijkcentrum toch ook kunnen. Hij is op het idee gekomen om anderen te leren bridgen door de “Welzijnswerkster Ouderen”, die toen nog aan de Neng verbonden was. Inmiddels doet hij dit al 13 jaar. Binnenkort gaat hij weer van start met een nieuwe cursus voor hopelijk 28 deelnemers, want hij gaat de komende cursus geven in de grote zaal van De Neng. Maar het betekent ook voor hem dat hij uit de kosten moet komen, wat mogelijk is door een buurtbudgetbijdrage. Als aanvulling hierop geeft hij de reactie: “Ik moet de zaalhuur opbrengen; ik hoef er niet aan te verdienen, maar ik ga er ook geen geld op toeleggen.” Door al zo lang bridgelessen te geven heeft hij al vele mensen blij kunnen maken met het spelen van dit spel. Hij ziet ook dat er inmiddels al vele bridgeclubs zijn ontstaan in Amersfoort-Noord.

“Ik kan spelen en het geeft heel veel plezier!”

In het najaar gaat hij weer starten met de 15e bridgecursus en deze start op Prinsjesdag, de derde dinsdagmiddag van september. “Deze gedachte geeft bij mij al een prinsheerlijk idee, want inmiddels heb ik al 8 deelnemers op de wachtlijst staan en dat maakt mij nu al blij!” aldus Ben. De kosten voor deze cursus van 12 middagen bedragen: € 45,–. Daarnaast moeten de deelnemers ook een cursusboekje aanschaffen van Berry Westra. Informatie over de cursus op zijn eigen internetsite: http://www.benmokkink-bridge.nl Aanmeldingen via e-mail: [email protected] of een telefoontje naar: 033-4802134. Afsluitend laat Ben weten: “Ik vind het een hartstikke leuk spel. Ik ben qua leeftijd over de top heen maar ik probeer nog steeds om tot de top van Hoogland te horen.”

Ingestuurd door Gerard Hilhorst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen