Een belangrijke stap richting een aardgasvrij Schothorst-Zuid: er is voldoende draagvlak behaald voor het warmtenet bij 69 bewoners. Het gaat om 44 seniorenwoningen en 25 eengezinswoningen (69 in totaal) van Portaal. Daarom bereidt Portaal deze woningen voor op aansluiting op het warmtenet. Dit doet ze alleen als het warmtenet er echt komt. Daarover wordt dit najaar een besluit genomen.
De betrokken woningen maken deel uit van een bredere ambitie om Schothorst-Zuid aardgasvrij te maken. De wijk geldt als een van de eerste bestaande wijken in Amersfoort waar deze overstap wordt gerealiseerd, op weg naar een aardgasvrij Amersfoort in 2050. Dankzij de grote aanwezigheid van corporatiewoningen is Schothorst-Zuid een logische plek om te starten. De gemeente Amersfoort, Warmtebedrijf Amersfoort en corporaties de Alliantie, Omnia Wonen en Portaal werken samen aan een duurzame toekomst voor de wijk.
Om bewoners goed te informeren, voerde Portaal bij alle 69 woningen persoonlijke keukentafelgesprekken. Ook ontvingen bewoners een uitgebreide informatiebrochure en konden zij gebruikmaken van een rekentool die inzicht gaf in de verwachte kosten en besparingen. Die vielen gunstig uit: bij gelijkblijvend verbruik gaan bewoners er financieel op vooruit. Een belangrijk pluspunt is dat huurders de komende 30 jaar géén vastrecht hoeven te betalen, iets wat elders in Nederland ongebruikelijk is.
Gert van den Brink, projectmanager bij Portaal, is tevreden over de uitkomst: “We hebben ons volop ingezet om iedereen goed te informeren. Het is mooi om te zien dat bewoners het voordeel van deze overstap inzien. Dit resultaat geeft ons vertrouwen voor de gesprekken met de woningeigenaren binnen de Verenigingen van Eigenaren (VvE) die na de zomer nog volgen. Voor onze huurders van deze flatwoningen aan de Turpijnplaats, Olivierplaats en Roelandplaats is wettelijk gezien geen draagvlak nodig, maar we willen hen uiteraard wel goed informeren. Onze andere woningen en VvE-complexen in Schothorst-Zuid komen later aan de beurt. Of en wanneer het warmtenet er definitief komt, hangt nog af van meerdere factoren, maar deze stap brengt ons alweer meer dichterbij."
Warmtebedrijf Amersfoort bepaalt dit najaar op basis van het totaal aantal deelnemende woningen of en wanneer de aanleg van het warmtenet van start gaat. Achter de schermen werkt Portaal intussen aan de voorbereiding van de werkzaamheden. Bewoners worden tijdig geïnformeerd over de planning en vervolgstappen.
Huurders die het niet eens zijn met het besluit, kunnen tot en met 4 september 2025 bezwaar maken bij de rechter. Doen zij dit niet, dan zijn zij automatisch gebonden aan het besluit en nemen zij deel aan het project.