Waarderingsprijs voor Utrechters in de Week van ons Eten

15 okt , 9:37 Nieuws
foto waarde ring 2024
Provincie Utrecht
Bea van Sprakelaar van de Wijkse Moestuin, De Buitenkeuken van Eyckenstein en Lisette de Lange van Biologische geitenboerderij Zuylestein hebben donderdag 10 oktober de Waarde-Ring van de provincie Utrecht ontvangen.
Deze onderscheiding erkent en waardeert mensen en initiatieven die zich inzetten voor het versterken van de boer-burger verbinding en voedselbewustwording in de provincie Utrecht. Het initiatief is afkomstig van de Week van Ons Eten, alle provincies in Nederland reiken dit jaar de Waarde-ring uit.  

Inspirerende voorbeelden

Creatieve en duurzame personen en initiatieven zorgen ervoor dat er meer verbinding tussen de boeren en de burgers ontstaat en dat er meer bewustzijn over ons voedsel komt. Gedeputeerde Klimaat Has Bakker: "Het is fijn om te zien dat steeds meer agrariërs en ondernemers in Utrecht bezig zijn met het verduurzamen van hun keten en dat er meer verbinding ontstaat tussen de boeren en de inwoners. Dat zijn mooie manieren om het landelijk gebied toekomstbestendig te maken."  
Daarom ontvingen drie van hen een Waarde-Ring. Met deze onderscheiding laat de provincie Utrecht zien welke personen zich inzetten om het Utrechtse voedselsysteem gezonder, meer lokaal en duurzamer te maken. 
Bakker: "We zijn trots dat deze inspirerende voorbeelden er in onze provincie zijn. Daarnaast is het ook goed voor consumenten om te weten dat al die mooie verse producten niet zomaar op je bord liggen. Als het lukt om meer voedsel uit de directe omgeving op ons bord en in restaurants te krijgen, dan eten we de provincie Utrecht gezonder en geeft dat een impuls aan de regionale economie." 
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Het Lokaal in Amersfoort kregen de ontvangers van gedeputeerde Has Bakker een onderscheiding opgespeld en een mediavoucher van 2500 euro uitgereikt. 

Drie categorieën 

Het is voor de tweede keer dat de Waarde-Ring in de provincie wordt uitgereikt. De drie ontvangers zetten zich ieder op hun eigen manier in om het Utrechtse voedselsysteem gezonder, lokaler en duurzamer te maken in een van de volgende categorieën: 
  1. Educatieheld(in) – De leukste educatieboer, schooldirecteur of juf die met veel passie bezig is met voedselbewustwording bij de volgende generatie  
  2. Culinaire Verbinders – prijs voor een duo: de chef en de boer/tuinder/visser/agrariër/teler die met culinaire ervaringen verbinding legt tussen de burger en voedsel.  
  3. Creatieve voedselondernemer - De ondernemer die zich sterk inzet voor boer-burger verbinding, voor de gemeenschap opbouwen en de volgende generatie hoop biedt. 
De drie ontvangers zijn geworden:  
  • Educatieheld(in): Bea van Sprakelaar van De Wijkse Moestuin De Wijkse Moestuin biedt mogelijkheden voor re-integratie, workshops, evenementen en dagactiviteiten. Vrijwilligers kunnen deelnemen aan meewerkdagen of stagelopen, terwijl er biologische groenten, peren en bloemen worden geteeld. Het is een echte gemeenschapstuin met een zelfpluktuin en oogstaandelen. Daarnaast organiseert De Wijkse Moestuin in samenwerking met Natuurlijk Heel Leuk en IVN activiteiten voor basisschoolleerlingen uit de omgeving. Ook worden er workshops en lezingen gegeven over diverse onderwerpen voor oogstgenoten en andere belangstellenden. 
  • Culinaire verbinders: Sil Lugtmeijer en Josephine Schuurman van De Buitenkeuken van Eyckenstein Sil Lugtmeijer en Josephine Schuurman, zijn de boeren en chefs van Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk. Ze produceren nutrientrijk en smaakvol eten, waarbij het herstel van de bodem en biodiversiteit centraal staat. Onder de naam "De Buitenkeuken" organiseren ze diners waar ze koken met de overvloed die het siezoen te bieden heeft. Met de groente centraal, bereid op open vuur. Het eten wordt gedeeld aan lange tafels, op de plek waar de groenten, het vlees en de eieren vandaan komen. Zo delen ze naast het eten ook het verhaal en maken ze samen met betrokken burgers uit de buurt plannen voor ecosysteemherstel op de boerderij. 
  • Creatieve voedselondernemer: Lisette de Lange van Biologische geitenboerderij Zuylestein  Lisette heeft een biologisch geitenbedrijf neergezet met een grote passie voor geiten en de korte keten. Met de bouw van een nieuwe stal heeft ze een unieke vergaderruimte als skybox gerealiseerd, zodat bezoekers de stal van binnen kunnen beleven. Ook is ze een zelfbedieningswinkel begonnen, hierin verkoopt ze allerlei producten met een uniek verhaal. Denk aan zeep van geitenmelk die goed is voor huidproblemen en bokkenvlees van mannelijke geitjes die anders weinig waarde hadden. Daarnaast is ze actief op social media en bestuurslid van de lokale afdeling Kromme Rijn en Heuvelrug van LTO.
Foto: De winnaars van de Waarde-Ring 2024 samen met gedeputeerde Has Bakker
Bron: provincie Utrecht