Vernieuwing fietsknooppuntennetwerk van start

15 okt , 9:34 Nieuws
gedeputeerde rob van muilekom bij het nieuwe bord
Provincie Utrecht
Fietsers in de provincie Utrecht maken vanaf het voorjaar 2025 gebruik van nog mooiere recreatieve fietsroutes. De provincie vernieuwt namelijk in samenwerking met het Routebureau Utrecht komende maanden het fietsknooppuntennetwerk. Het nieuwe fietsroutenetwerk bestaat straks uit ruim 1.850 km bewegwijzerde fietsroutes, 350 km langer dan het huidige netwerk. Gedeputeerde Recreatie Rob van Muilekom plaatste symbolisch het eerste routebord.

Fietsen via fietsknooppunten 

Het fietsknooppuntennetwerk is een landelijk bewegwijzeringssysteem dat erg populair is onder recreatieve fietsers. Het bekende systeem van wit-groene borden bestaat in Nederland al meer dan 25 jaar en werkt eenvoudig: via de nummers fiets je van knooppunt naar knooppunt en pijlen wijzen de weg. Zo worden de beste en mooiste routes aan elkaar verbonden, kun je eenvoudig zelf een route plannen en worden talloze kant-en-klare fietsroutes aangeboden.

Vernieuwing en uitbreiding 

Het fietsroutenetwerk bestaat al langer in de provincie Utrecht. Het grootste deel van de bewegwijzering en infopanelen is aan vervanging toe. Fietsnetwerken zijn echter niet statisch. De omgeving verandert waardoor knelpunten of juist kansen ontstaan bij nieuwe woonwijken,  verbeterde fietspaden of andere infrastructuur. Jeroen van Noort, manager van het Routebureau Utrecht, licht toe: “Een revisie van de bewegwijzering is een goed moment om het netwerk tegen het licht te houden. In samenwerking met alle 26 Utrechtse gemeenten, grondeigenaren, terreinbeheerders en fietsorganisaties is een nieuw en ambitieus ontwerp gemaakt. Hierbij zijn trajecten gewijzigd, komen te vervallen of zijn juist betere routes toegevoegd. Zo werken we samen aan een optimaal netwerk met meer aantrekkelijke routes voor de recreatieve fietser.”

Recreatief fietsen in de provincie Utrecht 

De provincie Utrecht is een actieve regio in Nederland en de inwoners hebben een bovengemiddeld participatie in recreatief fietsen, wandelen of varen. Samen met de bezoekers worden in totaal maar liefst ruim 19 miljoen recreatieve fietstochten (van één uur of langer) ondernomen in de provincie. Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Mooi dat het fietsroutenetwerk wordt vernieuwd én verbeterd. Naast het dagelijkse gebruik van de fiets voor werk of school bieden we onze inwoners en bezoekers graag volop mogelijkheden om onze provincie in hun vrijetijd op de fiets te gaan verkennen. Het vernieuwde netwerk bevat mooie routes tussen steden en dorpen en verbindt natuur- en recreatiegebieden en cultureel erfgoed. Hiermee kunnen we het recreatief fietsen nog meer stimuleren.”

Werk in uitvoering 

De werkzaamheden zullen naar verwachting een half jaar duren en worden bewust in de wintermaanden uitgevoerd, zodat overlast voor de fietsers wordt beperkt. Meer informatie over het project en de voortgang is te vinden op: routesinutrecht.nl/actueel. 
Bron: provincie Utrecht