Tekort aan zorgpersoneel in Amersfoort houdt aan

15 mei , 10:01 Nieuws
og icon
UWV

De bevolking groeit en vergrijst. Met de toename van het aantal mensen stijgt ook de zorgvraag. In de afgelopen tien jaar is de vraag naar zorgpersoneel in de regio Amersfoort met ruim 26% toegenomen. Het zorgaanbod groeit niet automatisch mee met de vraag. Het aanbod op de arbeidsmarkt van mensen die in de zorg willen en kunnen werken, is de afgelopen 5 jaar juist afgenomen. In dit bericht lees je meer over welke ontwikkelingen UWV signaleert in deze sector.

Aanbod van zorgpersoneel

Het aanbod van zorgpersoneel daalde aan het begin van de coronacrisis en nam tussen juli 2020 en januari 2023 nog met ruim 37% af, van 689 naar 431 werkzoekenden. Eind april 2025 stonden er weer 512 werkzoekenden vanuit de sector zorg en welzijn ingeschreven bij UWV. In de arbeidsmarktregio Amersfoort staan de meeste mensen met een WW-uitkering vanuit de zorgsector ingeschreven met beroepen als groeps- en woonbegeleiders, helpende, activiteitenbegeleiders en maatschappelijk werkers. Omdat veel beroepen in de zorg nog steeds als kansrijk kunnen worden aangemerkt, is het aan werkzoekenden, werkgevers én professionals op de arbeidsmarkt om de goeie match hierin te vinden. Voor werknemers is niet alleen een goed salaris belangrijk. Daarom letten werkgevers tegenwoordig bij het werven van personeel minder op functie-eisen, proberen zij de administratieve last bij het zorgpersoneel te verminderen en krijgen werknemers meer grip op hun werktijden en roosters.

Stijging aantal banen en ontwikkeling vacatures

In de afgelopen tien jaar is het aantal werknemersbanen in de zorg en welzijn in de arbeidsmarktregio Amersfoort gestegen van 24.000 naar meer dan 30.000 banen, een stijging met meer dan 26%.  Werkgevers hebben veel moeite moeten doen om alle ontstane vacatures, zowel de vervangingsvraag als de uitbreidingsvraag, te kunnen vervullen. Dit geldt voor vacatures op alle opleidingsniveaus. Zo staan in de top 15 van meest openstaande vacatures Verzorgenden IG (beroepsniveau 2) en Activiteitenbegeleiders (beroepsniveau 3) bovenaan.

unnamed 1
UWV

Minder zzp’ers in de zorg door handhaving schijnzelfstandigheid

In de zorg zijn verschillende trends zichtbaar die de werkgelegenheid beïnvloeden. Zo zien we al jaren dat vergrijzing en automatisering aan zowel de vraag- als aanbodkant van invloed zijn. Een recente belangrijke ontwikkeling, beschreven in een recente publicatie van UWV op werk.nl, is de wettelijke handhaving op schijnzelfstandigheid die per 1 januari 2025 van kracht is. Uit de eerste gegevens blijkt dat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ervoor heeft gezorgd dat voor het eerst in jaren het aantal zzp’ers in de zorg is gedaald. Ook vanuit de sector zelf komen geluiden dat de eerste schijnzelfstandigen (terug)komen voor een contract met een vast dienstverband. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat ongeveer de helft van alle schijnzelfstandigen voor loondienst zal kiezen. Toch is het nog niet zeker of deze voorzichtige daling doorzet.

Inloopspreekuur zorg in Werkcentrum regio Amersfoort

Ook diverse regionale zorginstanties geven aan dat zij zonder zzp’ers de roosters op korte termijn moeilijk rondkrijgen en zij vrezen zelfs voor een ‘zorginfarct’. Dit zorgt voor onrust en verzuim. Het Werkcentrum regio Amersfoort organiseert regelmatig inloopspreekuren voor werkzoekenden én werkenden die geïnteresseerd zijn in werk in de zorgsector. Werkzoekenden kunnen hiervoor binnenlopen op de Stadsring 75 in Amersfoort of in de omliggende gemeenten langskomen bij de bus van het werkcentrum. De werkcentrum bus is op dinsdag 20 mei in Bunschoten en op dinsdag 27 mei in Soesterberg te bezoeken. In de agenda  van het werkcentrum regio Amersfoort vind je hier meer informatie over.

Ontwikkeling WW-uitkeringen

In april 2025 werden er in de arbeidsmarktregio Amersfoort 3.457 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is een daling van 60 uitkeringen ten opzichte van de maand ervoor (-1,7%). In vergelijking met april 2024 nam het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio Amersfoort toe met 14,7%. De stijging in geheel Nederland over dezelfde periode bedroeg 8,1%. De grootste sectorale stijging van WW-uitkeringen kwam deze maand uit de voeding- en genotmiddelenindustrie (+8,6%) en betrof 8 extra uitkeringen. Dalingen waren zichtbaar in de schoonmaak, chemische industrie en landbouw, groenvoorziening en visserij. Het WW-percentage in de regio Amersfoort daalde deze maand terug naar 1,7%. Het WW-percentage voor geheel Nederland zakte naar 1,8%.