Provincie Utrecht onderzoekt nog eens acht nieuwe doorfietsroutes

27 mrt , 12:00 Nieuws
freekvandenbergh 18jun24 danielsmit 01
Freek van den Bergh

Om vlot, veilig en comfortabel in de provincie Utrecht te kunnen fietsen, werkt de provincie aan het verbeteren van het regionaal fietsnetwerk. Belangrijk onderdeel van dit regionale fietsnetwerk zijn de doorfietsroutes. Tot aan 2028 worden er negen doorfietsroutes in de provincie Utrecht aangelegd van 150 km in totaal. Op dit moment onderzoekt de provincie Utrecht het uitbreiden van het doorfietsroutenetwerk met nog eens acht nieuwe doorfietsroutes. Voor de eerste vijf routes vinden de komende tijd onderzoeken plaats om de meest optimale route vast te stellen.

Het gaat hierbij om de volgende vijf nieuwe doorfietsroutes:
•    Houten - Culemborg (tot de veerpont in Schalkwijk)
•    Houten - Utrecht
•    Amersfoort – Soesterberg – Zeist - Utrecht Science Park
•    Mijdrecht - Uithoorn (- Schiphol)
•    Dom - Dam (Utrecht – Amsterdam, hiervan is de studie inmiddels al gestart) 

Voor de tweede fase zijn studies gepland naar de overige drie routes. Dit zijn:
•    Amersfoort - Leusden - Woudenberg - Veenendaal 
•    Vianen - Nieuwegein 
•    Baarn - Soest - Bilthoven - Utrecht Science Park

Gedeputeerde André van Schie (mobiliteit): “We liggen goed op koers met de aanleg van de eerste negen doorfietsroutes in onze provincie. Tegelijkertijd zien we mogelijkheden om het tempo verder op te voeren. Met het onderzoek naar nog eens vijf nieuwe doorfietsroutes schakelen we een tandje bij richting een sterker fietsnetwerk, met comfortabele, veilige en snelle verbindingen. Dit sluit aan bij onze ambitie om fietsen – zeker voor afstanden tot 15 kilometer – aantrekkelijker te maken.”

Studie naar nieuwe routes

De komende tijd gaat de provincie met de betrokken gemeenten in gesprek om intentieovereenkomsten aan te gaan over het starten van studies naar nieuwe doorfietsroutes. In de studiefase doet de provincie samen met gemeenten een inhoudelijke variantenstudie naar de meeste optimale route voor de doorfietsroute. Daarin worden ook de uitkomsten van het onderzoek naar schoolroutes van middelbare scholieren meegenomen. Als er met de andere wegbeheerders overeenstemming is over de uitkomsten van de studiefase, worden er samenwerkingsovereenkomsten opgesteld, waarna de voorbereiding en aanleg van de nieuwe route(s) kan starten. Op basis van de ervaringen met de eerste negen doorfietsroutes verwachten we dat routes zo’n vier tot zes jaar na start van de studiefase klaar zijn. 

Waarom doorfietsroutes?

Samen met gemeenten legt de provincie Utrecht doorfietsroutes aan. Dit doen we door bestaande fietspaden en -routes te verbeteren en aan elkaar te verbinden. Daarmee wordt het aantrekkelijker om ook voor de middellange afstand (van zo’n 15 kilometer) de fiets te pakken. Doorfietsroutes verbinden dorpen en steden met elkaar en maken werk- en winkellocaties, scholen en (OV-)knooppunten beter en vlotter bereikbaar voor fietsers. Het netwerk bestaat uit comfortabele en veilige fietsroutes waar genoeg ruimte is voor alle soorten fietsers. Fietsers komen er zo min mogelijk obstakels tegen en hebben vaak voorrang op ander verkeer, zodat ze vlot kunnen doorfietsen. De doorfietsroutes worden voorzien van herkenbare wegwijzers, zodat fietsers weten dat ze op een doorfietsroute rijden en makkelijk hun weg kunnen vinden. Meer informatie over de doorfietsroutes is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/doorfietsroutes

Bron: provincie Utrecht