Het aantal studenten dat zich inschrijft voor hbo- en wo-opleidingen in de arbeidsmarktregio Amersfoort stijgt, terwijl het aantal mbo-inschrijvingen daalt. In de regio is het aantal ontstane vacatures op het hoogste beroepsniveau in de afgelopen vijf jaar gestegen van 28% naar 32%. De stijging van het aantal hbo- en wo-opgeleiden kan echter de toenemende vraag naar mensen op dit opleidingsniveau niet bijhouden.
Toename van vacatures op het hoogste beroepsniveau
De vraag naar hbo- en wo-geschoolden op de regionale arbeidsmarkt in Amersfoort neemt toe. Dat blijkt uit de toename van het aandeel ontstane vacatures voor functies op het hoogste beroepsniveau. Onder beroepsniveau 4 vallen beroepen met zeer complexe gespecialiseerde taken, waarvoor een opleiding op hbo- of universitair niveau gevraagd wordt. In 2024 viel 32% van de ontstane vacatures onder dit hoogste niveau, waar dit in 2019 nog 28% was. Een aanzienlijk deel van deze vacatures zijn voor beroepen als software- en applicatieontwikkelaar, databank- en netwerkspecialisten, maar ook adviseurs marketing, public relations en sales komt veel voor.
Veel werkgevers hebben moeite met het invullen van de openstaande vacatures. Halverwege 2024 stonden in de regio Amersfoort ruim 3.700 vacatures open op beroepsniveau 4. Dat is 34% van het totale aantal openstaande vacatures. Vooral de stijging in het aantal openstaande vacatures op het hoogste niveau is opvallend. Deze is namelijk hoger dan gemiddeld in de rest van Nederland. Waar het totale aantal openstaande vacatures in de regio Amersfoort de afgelopen 5 jaar steeg met 58%, steeg het aantal openstaande vacatures op beroepsniveau 4 met 81%.
Het aandeel WW'ers met een hbo- of universitaire achtergrond blijft stabiel
Van de groep mensen met een WW-uitkering van wie het opleidingsniveau bekend is, had in 2024 in de regio Amersfoort bijna de helft (45%) een hbo- of wo-opleiding afgerond. Opvallend is dat de uitstroom van de groep WW'ers met een hbo- of wo- achtergrond hoger is dan gemiddeld. Zo hadden in 2023 twee op de drie inwoners van de regio Amersfoort (64%) een baan na beëindiging van de WW-uitkering. Dit percentage lag voor hbo- en universitair opgeleiden op 70%. Iets meer dan de helft van deze groep (52%) vond de nieuwe baan al in het eerste half jaar na het ontstaan van de werkloosheid.
Al jaren zeer krappe arbeidsmarkt voor hbo- en wo-opgeleiden
Met weinig werkzoekenden en veel openstaande vacatures op het hoogste beroepsniveau is er sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. De spanning op de arbeidsmarkt voor beroepen op hoger beroepsniveau volgt dezelfde trend als die van alle andere beroepsniveaus. Dit is ook te zien in de onderstaande grafiek. Sinds het tweede kwartaal van 2017 is de spanning op de arbeidsmarkt voor beroepen op beroepsniveau 4 al krap in de regio Amersfoort. Om toch personeel aan te trekken, zullen werkgevers hun functie-eisen moeten aanpassen en zich meer richten op competenties dan op opleidingen. Uit het werkgeversonderzoek van UWV blijkt dat 36% van de werkgevers die met krapte te maken hebben, hun eisen heeft versoepeld. Bijvoorbeeld door het verminderen van vereisten voor werkervaring, diploma's of certificaten.
Dienstverlening voor hbo- en wo-geschoolden in de regio Amersfoort
UWV verzorgt regelmatig bijeenkomsten voor specifieke doelgroepen. Enige tijd geleden organiseerde het brancheteam zakelijke dienstverlening een zogenaamde netwerkbijeenkomst voor hoogopgeleide werkzoekenden. Met de 28 aanwezige kandidaten werden cv's en LinkedIn pagina's nagekeken. Tim Krux, adviseur werkgeversdiensten bij het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort: "Binnenkort overleggen wij met het WSP in Gooi en Vechtstreek of wij samen een regio overstijgend evenement kunnen opzetten voor hoogopgeleiden. Hierbij kunnen zij dan met de sector zakelijke dienstverlening kennismaken, maar er zullen ook andere sectoren aanwezig zijn".
Ontwikkelingen WW-uitkeringen
In oktober 2024 werden er in de arbeidsmarktregio Amersfoort 3.247 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is een stijging van 106 WW-uitkeringen in vergelijking met de maand ervoor (+3,4%). In vergelijking met oktober 2023 nam het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio Amersfoort toe met 12,3%. De stijging in geheel Nederland over dezelfde periode bedroeg 14,9%. De grootste sectorale stijging kwam deze maand uit de voeding- en genotmiddelenindustrie (14,1%). In de schoonmaaksector was juist een daling (-16,7%) van het aantal WW-uitkeringen zichtbaar. Het WW-percentage steeg deze maand naar 1,7%. Het WW-percentage voor geheel Nederland is 1,8%.