Drie sneeuwuilkuikens uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort

15 jul , 21:06 Nieuws
de kuikens lijken met hun grijze verenkleed nu nog niet op hun ouders maar de komende tijd zullen hun donsveertjes langzaamaan omgewisseld worden voor de herkenbare witte veren

Er zijn drie sneeuwuilkuikens uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. “Het gaat goed met de nieuwsgierige jongen. Zij worden uitstekend verzorgd door de ervaren ouders”, vertelt dierverzorger Saskia Visser. De kuikens lijken met hun grijze verenkleed nu nog niet op hun ouders, maar de komende tijd zullen hun donsveertjes langzaamaan omgewisseld worden voor de herkenbare witte veren.
De kuikens eten snel na de geboorte hetzelfde voedsel als hun ouders. Onder andere muizen en kuikens staan op het menu. “Het ene kuiken is iets groter dan het andere, omdat de eieren op verschillende dagen zijn uitgekomen”, verklaart Saskia. Het geslacht is nog niet bekend. “Volwassen mannetjes zijn helemaal wit, de vrouwelijke sneeuwuilen hebben donkere vlekken op hun verenpak. Het vrouwtje valt hierdoor minder op wanneer zij broedt op de grond”, legt de dierverzorger uit.
Sneeuwuilen leven in het noorden van Amerika, Europa en Azië. “De verandering van het klimaat en de verstoring van het leefgebied zorgen ervoor dat de populatie afneemt”, vertelt Saskia. De eerste weken van hun leven zitten de jongen veilig onder moeders vleugels. Saskia: “Inmiddels verlaten de drie kuikens af en toe het nest en gaan op ontdekkingstocht in het verblijf.” Beide ouders houden de kuikens nauwlettend in de gaten. De drie jonge sneeuwuilen en hun ouders zijn te bewonderen in DierenPark Amersfoort.