Arte Musica Amersfoort verbindt muziek, beeldende kunst en publiek in historische hart van Amersfoort

24 apr , 12:45 Nieuws
tosca opdam en asi matathias afbeelding rechtenvrij fotograaf petrakis alexandros
Petrakis Alexandros
Tosca Opdam en Asi Matathias

Van 9 t/m 11 mei 2025 vindt de eerste editie plaats van Festival Arte Musica Amersfoort. Het festival, een initiatief van het violistenpaar Tosca Opdam en Asi Matathias, brengt internationale topmusici, beeldende kunst en publiek samen in het historische hart van Amersfoort.

De meeste concerten vinden plaats in de Elleboogkerk, waar het indrukwekkende werk Web van de wereldvermaarde kunstenaar Mona Hatoum een belangrijke inspiratiebron vormt. In Museum Flehite wordt er een Arts Music Walk gehouden. Op zondagmorgen wordt er ingezoomd op de moeders van de componisten die deze Moederdag op het programma staan. Hoe groot was hun invloed op de getalenteerde kinderen? Naast Asi Matathias en Tosca Opdam maken ook het Concertgebouw Kamerorkest, altvioliste Dana Zemtsov, cellist Gabriel Schwabe en de pianisten Einav Yarden en Victor Stanislavsky hun opwachting in Amersfoort. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met Amersfoort in C, het samenwerkingsverband van de Amersfoortse culturele instellingen.

“We kunnen niet wachten tot het festival van start gaat en we zullen er alles aan doen om het publiek uit Amersfoort en omgeving zich thuis te laten voelen”, zegt Tosca Opdam. “We zoeken nadrukkelijk de verbinding met het publiek, dat we in de watten gaan leggen. Ook gaan we bij een aantal scholen langs om het met de leerlingen te hebben over een best wel lastig onderwerp: goed luisteren. Niet naar de leraar dit keer, maar naar klassieke muziek.”

WEB

De Elleboogkerk, in gebruik als expositieruimte van Kunsthal Kade, wordt exclusief voor het festival opengesteld voor concerten. “Bijna alles is er wit en het houten plafond voelt goud aan. Niets doet je meer denken aan een traditionele kerk, maar je waant je wel degelijk in de hemel. De akoestiek is prachtig. Boven het publiek hangt het grote werk WEB van Mona Hatoum, de programmering van ons zaterdagavondconcert is erop afgestemd. Thema’s als verbinding, verstikking en/of bevrijding staan centraal in Verklärte Nacht van Schönberg en in de Vioolsonate in B klein van de Zweedse componiste en violiste Amanda Maier. Hoe blijf je in leven als je in een strakgespannen web belandt?”

Millions for the music

Niet de musici maar hun zeldzame historische instrumenten staan centraal tijdens het Millions for the music-concert. De Stradivarius viool (1695) van Asi Matathias, de Goffriller viool (1700) van Tosca Opdam en de Guarneri cello (1695) van Gabriel Schwabe zijn bij elkaar miljoenen euro’s waard. Natuurlijk klinkt er muziek, maar ze zullen vooral veel vertellen over de instrumenten. Tosca en Asi spelen een duo waarna zij aansluitend hetzelfde stuk nog een keer spelen, maar dan op elkaars violen. Klinken de instrumenten dan anders? Ook wordt er ter vergelijking een modern instrument meegenomen.

Componistenmoeders

Op zondagmorgen wordt er door Tosca Opdam, Asi Matathias, Victor Stanislavsky, het Concertgebouw Kamerorkest én leden van het Amersfoorts Jeugd Orkest tijdens een feestelijk Moederdagconcert ingezoomd op de moeders van de componisten die op het programma staan: Grieg, Mendelssohn en Chausson. Sommige componistenmoeders waren sleutelfiguren in de muzikale opvoeding van hun wonderkind. Tosca Opdam heeft onderzoek gedaan en deelt haar bevindingen. Het relatief onbekende Concert voor viool, piano en strijkorkest van de Franse romantische componist Ernest Chausson is het slotstuk. Oorspronkelijk geschreven voor piano, viool en strijkkwartet, in Amersfoort klinken er maar liefst acht strijkers. “Een atmosferisch werk”, zegt Asi Matathias. “Het laat je gedachten stromen naar uithoeken waar je nog nooit eerder bent geweest. Qua kleur, transparantie en harmonie sluit het naadloos aan op het werk van Mona Hatoum, dat boven het publiek hangt. De kleuren veranderen door het licht dat erop schijnt. En dat geldt ook voor de muziek.”

Arts Music Walk

Tijdens de Arts Music Walk op zondagmiddag krijgt het publiek een rondleiding door Museum Flehite. Een viertal werken van de expositie Lichtgeheugen - Wessel Huisman schildert Rome zal muzikaal worden geïnterpreteerd door Dana Zemtsov, Tosca Opdam en Asi Matathias.

Alle concerten worden ingeleid en gepresenteerd door Wouter Steijn van Museum Amersfoort of door Robbert Roos, directeur van Kunsthal Kade. Vanuit hun eigen perspectief beschouwen zij de werken die worden gespeeld.

Eerder initieerden Tosca en Asi in Griekenland twee succesvolle edities van het Syros International Music Festival. Geïnspireerd op dit e