Kerststal legt relatie tussen 2000 jaar terug en nu

Foto:

De Kerststallenbouwer uit Hoogland, Koos van Dijk, heeft nu een heel bijzondere Kerststal gebouwd. Hij heeft de tijd uitgeschakeld. Hij laat zien dat de mensheid in ruim 2000 jaar niet veel veranderd is.

Ruzie, oorlog, macht, geweld, vluchten, angst, het zijn begrippen van alle tijden. Koos brengt met deze enorme zelf gemaakte Kerststal, van circa 3 meter bij 1,5 meter, deze vergelijking tussen het jaar 0 en 2023 tot uiting.

Een vluchtelingenkamp

Hij maakt door de nabootsing van een vluchtelingenkamp, kapot geschoten wegen, geen sanitaire voorzieningen en angst in de ogen van de mensen zichtbaar dat het Kerstfeest, als feest van Vrede, nog heel ver weg is. Hij maakt met deze Kerststal de ellende van de mensen in Gaza voelbaar in onze eigen belevingswereld. Ook is voelbaar dat Maria en Jozef het in die tijd niet eenvoudig hadden. Zij gebruiken in het vluchtelingenkamp één van de beschikbare tenten. Zij zitten in bijna dezelfde erbarmelijke omstandigheden als nu de mensen in Gaza. Niet helemaal vergelijkbaar. Maar het komt wel dichtbij.

De Hooglandse Wintersferen

Tijdens de komende Hooglandse Wintersferen in en rondom de Sint Martinuskerk te Hoogland kun je deze bijzondere kerststal bewonderen. De Hooglandse Wintersferen is op vrijdagmiddag 15 december. Kijk voor meer info op de site.

Ingezonden door: Gerard Hilhorst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen