Studenten betrekken bewoners bij energietransitie

Foto: Academie van de Stad

In tijden van torenhoge energieprijzen speelt de energietransitie een belangrijkere rol dan ooit te voren. De gemeente heeft al veel kennis over het bouwen van aardgasvrije woningen en het gebruiken van windenergie. Maar hoe kan je als bewoner aanhaken bij de energietransitie? En hoe hou je de energierekening laag?

Meer dan 140 studenten Sociologie van de Universiteit Utrecht gaan, onder begeleiding van Academie van de Stad, aan de slag met wijkonderzoek in de provincie Utrecht. Het doel van het project Warme Wijken is om inzicht te krijgen in de betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie.

Betrokken bewoners

Voor de kerst zijn studenten langs de deuren gegaan om in gesprek te gaan met bewoners van de gemeenten Houten, Amersfoort en Veenendaal. Tijdens dit bezoek hebben ze geluisterd naar de wensen en behoeften van de bewoners. Met de opgehaalde informatie willen de gemeenten meer inzicht krijgen over hoe zij haar bewoners nog meer kunnen ondersteunen en betrekken bij de energietransitie. Daarnaast is het voor de studenten een perfecte kans om de theorie van Sociologie in de praktijk toe te passen.

Vijfjarig jubileum

Het is niet het eerste jaar dat het project Warme Wijken van start gaat. In 2017 is het project opgezet door Academie van de Stad in opdracht van Provincie Utrecht. Inmiddels is dit project zelfs volledig onderdeel geworden van het curriculum van Sociologie. Door de jaren heen heeft het project zich verder ontwikkeld en is er onderzoek gedaan in verschillende wijken. “Dit jaar vieren we het jubileum van Warme Wijken tijdens de feestelijke eindbijeenkomst in de bibliotheek op de Neude in Utrecht. Hier presenteren de studenten de resultaten van het onderzoek,” vertelt Emy Kenter, projectcoördinator van Academie van de Stad.

Impact van Warme Wijken

“De impact van het project is niet alleen het onderzoeksrapport dat de studenten bij de gemeenten aanleveren en presenteren,” aldus Kenter. “Het project zorgt ook voor bewustwording over de energietransitie bij de groep studenten en natuurlijk de betrokken bewoners.” Het belang van de energietransitie is bij de meeste bewoners dit jaar wel extra duidelijk geworden. Want enkel de thermostaat een graadje kouder zetten om de energierekening in toom te houden, dat is op de lange termijn niet genoeg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen