Nieuw bestemmingsplan weert flitsbezorgers om overlast te voorkomen

Foto: Amersfoort.nieuws.nl

Een nieuw bestemmingsplan voorkomt dat flitsbezorgers zich zonder vergunning in Amersfoort vestigen. Aan de gemeenteraad wordt een zogeheten parapluherziening voorgelegd. Als het nieuwe bestemmingsplan in werking treedt, kunnen nieuwe internetwinkels en dark stores met (flits)bezorging worden geweerd. Daarmee houdt de gemeente grip op de plekken waar dark stores worden geopend, om zo mogelijke overlast door flitsbezorgers te voorkomen.

Flitsbezorgers bieden op steeds meer plekken in Nederland hun diensten aan. Veelal in steden. Ze zorgen relatief vaker voor overlast dan reguliere detailhandel, zoals supermarkten. Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening): “Wachtende koeriers bezorgen omwonenden soms geluidoverlast en op drukke plekken kunnen ze voor onveilige situaties zorgen in het verkeer. De winkels zijn bovendien vaak afgeplakt. Je kunt er niet naar binnen kijken en dat doet iets met het straatbeeld en de dynamiek van een winkelgebied. Daarom willen we invloed houden op waar de flitsbezorgwinkels zitten.”

Flitsbezorgers en andere dark stores konden zich aanvankelijk vrij vestigen op plekken in Amersfoort waar het bestemmingsplan detailhandel toestaat. Dit was omdat zij voldoen aan de definitie van een internetwinkel. Omdat flitsbezorgers op veel plekken in het land een negatief effect hebben op de levendigheid van winkelgebieden, het straatbeeld en de leefbaarheid, is gezocht naar manieren om te voorkomen dat flitsbezorgers zich door de hele stad kunnen verspreiden.

De gemeenteraad nam in maart van dit jaar een voorbereidingsbesluit om dark stores tijdelijk te weren. Het nieuwe bestemmingsplan zet die tijdelijke regeling om in een blijvende maatregel. Van het bestemmingsplan kan worden afgeweken. De gemeente kijkt bij een vergunningaanvraag of de locatie geschikt is voor de vestiging van een flitsbezorger.

De Amersfoortse gemeenteraad neemt dinsdag 29 november a.s. een besluit over de parapluherziening. Voordat het ontwerpbestemmingsplan definitief wordt, kunnen belanghebbenden via een zienswijze op het plan reageren. De herziening geldt niet voor bestaande bedrijven.

Het raadsvoorstel leest u hier.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen