OUT OF THE BOX landelijk winnaar Maatschappelijk Fitness Initiatief

Foto:

OUT OF THE BOX is vrijdag 17 december door branchevereniging NL Actief benoemd tot landelijk winnaar van het Maatschappelijk Fitness Initiatief. De award werd onder het toeziend oog van de doelgroep – kwetsbare jongeren en jongvolwassen uit Amersfoort tussen 18-27 jaar – persoonlijk uitgereikt aan Alex van Klooster, eigenaar van Weerbaarheidscentrum Eemland Sport en Bewegen en mede-initiatiefnemer van OUT OF TE BOX. Van Klooster gaat daarmee de boeken in als eerste ondernemer die de award voor het meest inspirerende maatschappelijk programma van Nederland in ontvangst mocht nemen.

Meest inspirerende maatschappelijke programma

Van alle inzendingen werd OUT OF THE BOX door de vakjury als winnaar toegewezen. Het maatschappelijke project, dat de bokssport als middel inzet om kwetsbare jongeren en jongvolwassenen fysiek en mentaal weerbaarder te maken, werd door de vijfkoppige jury geroemd vanwege de laagdrempelige, persoonlijke en brede aanpak, waardoor het ook echt als maatschappelijk vangnet dient. “Heel gaaf dat ons werk op deze manier wordt beloond. De échte beloning halen we uit de resultaten die we met de kwetsbare jongeren behalen, maar het is fijn als ook professionals uit het vak erkennen dat ons initiatief een grote bijdrage levert aan de samenleving”, aldus Van Klooster.
De runners up in de landelijke verkiezing zijn Ames Sport uit Deurne, met het initiatief voor een gezondere leefstijl voor kinderen in samenwerking met o.a. GGD Brabant-Zuidoost en Parkinsonsport.nl uit Huizen om met sporten de ziekte van Parkinson te lijf te gaan.

Verder verankeren in de gemeente

Met het in ontvangst nemen van deze award hoopt Van Klooster het initiatief voor de komende jaren verder te verduurzamen. Initiatieven als deze zijn belangrijk, maar vanwege de complexiteit van de doelgroep (en daardoor intense begeleiding) niet mogelijk zonder financiële steun van buitenaf.
“Kwetsbare jongeren meer kwaliteit van leven geven, helpen om hun eigen regie te vergroten en zich (beter) staande te houden in de samenleving: dat is waar we met ons team wekelijks keihard aan werken. En dat is ook waar de deelnemers voor vechten. Don’t wish for it….work for it!”. “Deze doelgroep wordt vaak en snel ‘opzij’ gezet, maar wie net als ik gelooft in en een maatschappij waarin we oog hebben voor elkaar, mag zich melden om een keer met mij te sparren. Figuurlijk uiteraard!”, aldus een lachende Van Klooster.

Over Maatschappelijk Fitness Initiatief

Het Maatschappelijk Fitness Initiatief wordt georganiseerd door NL Actief, branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven van Nederland. Jaarlijks wordt door hen de Dutch Fitness Awards uitgereikt, voor de beste fitness clubs en personal trainers van Nederland. Dit jaar is daar voor het eerst het Maatschappelijk Fitness Initiatief aan toegevoegd, dat door een vakjury wordt toegekend. De vakjury voor het Maatschappelijk Fitness Initiatief bestaat uit: Anne Marie van Duivenboden (eigenaar Preventiecentrum BodyVision en juryvoorzitter), Michel Vierwind (NL Actief preventiecentrum Sportcentrum Leef! Olst-Wijhe), Kirsten de Klein (manager bij Kenniscentrum Sport & Bewegen), Thom Gordijn (Bewegingswetenschapper, Adviseur Lokale Sport voor NOC-NSF) en Meta van Essen (assistent-projectleider Vereniging Sport en Gemeenten).
Meer informatie: www.nlactief.nl en www.dutchfitnessawards.nl.

Over OUT OF THE BOX

OUT OF THE BOX is een maatschappelijk project voor jongeren en jongvolwassenen in (omgeving) Amersfoort om zich terug te boksen in de maatschappij. De bokssport wordt als middel ingezet om deelnemers fysiek en mentaal weerbaarder te maken, waarmee de kwaliteit van leven verbetert.
Om dit doel te bereiken worden wekelijkse weerbaarheidstrainingen ingezet, die worden gegeven door professionele bokstrainers. De trainingen worden ondersteund door sociaal werkers, die voor-, tijdens en na de training aanwezig zijn om deelnemers verder te begeleiden en te bewegen richting een verbeterde sociaal maatschappelijke positie. Hierbij wordt het gedrag van de deelnemers tijdens de bokslessen ingezet als reflectie van het handelen van de deelnemers in het dagelijks bestaan.
Meer informatie: https://www.deboksacademie.nl/outofthebox/

Reacties

Cookieinstellingen