Mijlpaal: In heel Nederland kan nu binnen zes minuten reanimatie plaatsvinden

Foto: Hartstichting

In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Een enorme mijlpaal waar duizenden levens per jaar mee worden gered. In vier jaar tijd is het aantal burgerhulpverleners in ons land met bijna vijftig procent gegroeid. Ook het aantal AED’s nam de afgelopen jaren hard toe. Het doel van de Hartstichting en HartslagNu is overal in Nederland binnen 6 minuten te kunnen starten met reanimeren en een AED hierbij aan te sluiten. Op 6 december aanstaande wordt de mijlpaal gevierd in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Inge is een van de vele ervaringsdeskundigen: “Ik had gewinkeld in de stad en was met de fiets op weg naar huis. Ik was op nog geen 150 meter van mijn huis, toen ik in mijn ooghoek iets vreemds in een etalage van een winkel zag liggen. Ik had eerst niet door wat het was. Het leek een pop, maar opeens besefte ik dat het iemand was die gereanimeerd werd. Ik heb niet getwijfeld, heb mijn fiets aan de kant gegooid en ben naar binnen gerend. Daar werd ik eerst tegengehouden door een man, die pottenkijkers probeerde af te weren. Ik zei hem dat ik kon reanimeren en wilde helpen. De ambulancebroeder die aan het reanimeren was, was al redelijk uitgeput, dus mijn hulp was welkom.” 

Ze is een van de maar liefst 245.000 Nederlanders zijn momenteel aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Vier jaar geleden waren dat er 170.000 in totaal. Met die enorme groei kan nu bij elke alarmering een burgerhulpverlener worden opgeroepen, die binnen 6 minuten kan reanimeren De eerste zes minuten zijn cruciaa l voor de grootste overlevingskans. Binnen een zogenoemde 6-minutenzone bieden mensen binnen zes minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in.

Uniek netwerk van vrijwilligers 

Ons land is het eerste land ter wereld dat een dergelijk fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners kent. Dit netwerk van vrijwilligers is constant in beweging en nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Bijzonder is dat het systeem volledig draait op de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.

Witte vlekken

Ook in het aantal AED’s is een forse groei te zien. Momenteel hangen er door Nederland bijna 24.000 AED’s tegenover 12.000 vier jaar geleden. De Hartstichting en HartslagNu werken aan verdere verdichting van het AED netwerk. Voor de Hartstichting zijn deze kwetsbare locaties de komende periode een extra prioriteit.

Uniek systeem

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Wij zijn erg blij met de groei van het aantal burgerhulpverleners en AED’s. Het is uniek dat ons reanimatienetwerk helemaal uit vrijwilligers bestaat. Daar zijn we ontzettend trots op. Dankzij hen kunnen we vele levens per jaar redden. Het is nu vooral zaak om dat aantal vrijwilligers op peil te houden. Dat geldt ook voor het aantal AED’s in ons land. Op die manier werkt de 6-minutenzone optimaal. We zijn vereerd en trots dat Z.M. de Koning deze mijlpaal met ons komt vieren en iedereen die een bijdrage levert aan dit systeem samen met ons zal bedanken.” 

Aart Bosmans, bestuurder HartslagNu: “Wij zijn continu bezig het oproepsysteem te optimaliseren. Zo hebben we de tijd tussen de 112-melding en de HartslagNu oproep verkort van 1min36 naar slechts 51 seconden. Dit betekent dat burgerhulpverleners steeds sneller ter plaatse kunnen zijn, wat de kans vergroot dat er binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren. Ook kijken we steeds naar de meest optimale alarmeringsstraal. Vorig jaar hebben we daar al belangrijke stappen in gezet, waarmee we de kans vergroten dat overal in Nederland voldoende burgerhulpverleners en AED’s worden gealarmeerd.” 

Overlevingskansen vergroten

Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Door de jaren heen zijn de kansen op overleving enorm verbeterd. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was de overleving nog 9%, terwijl dit percentage inmiddels is gestegen tot bijna 25%.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen