De wintertijd gaat weer in

Foto: Pixabay

De dagen worden korter, de herfst laat zich momenteel op haar mooist zien, de ‘r’ is weer in de maand, oftewel: de winter komt er aan! Dit weekend heb je een uurtje extra nachtrust, omdat de wintertijd in gaat.

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober gaat om 3.00 uur de klok terug. In plaats van 3.00 uur is het dan 2.00 uur. Een extra uurtje slaap dus. Met de ingang van de wintertijd gaan we echt richting het einde van het jaar. Maar goed nieuws; de wintertijd duurt maar vijf maanden. En dus gaan we al snel weer richting de zomertijd. Deze gaat in van 26 op 27 maart 2022.

Voor- of achteruit?

Weet je nou nooit of je klok voor- of achteruit moet? Kijk dan even naar de Engelse taal. Herfst is dan ‘fall’ en lente is ‘spring’. Als je dat vernederlandst, dan kun je zeggen ‘de klok valt terug’ of ‘de klok springt vooruit’. Wil je het liever écht Nederlands houden? Dan gaat de klok in het voorjaar vooruit.

Wintertijd is beter voor de mens

Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd (standaardtijd) het beste is voor de volksgezondheid. Het heeft een positief effect op gezonde hersenen, een gezond hart, gezonde bloedvaten en een goed afweersysteem. Door het verzetten van de klok moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.

De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor het 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.

Tip

Aangezien het verspringen van de klok ’s nachts gebeurt, heb je er misschien niet helemaal erg in. Slimme apparaten gaan automatisch met de tijd mee. Je telefoon, laptop en tablet hoef je dus niet te verzetten. Maar een analoge klok of een elektrische wekker doen hier niet aan mee.

Tip: Zet je klokken alvast een uur achteruit als je naar bed gaat. Dan kun je het de volgende ochtend niet meer vergeten.

Reacties

Cookieinstellingen