Eerste lokale vorst in het najaar gemeten

Foto: Pixabay

Voor het eerst dit najaar is lokaal vorst gemeten. Op weerstation Twenthe (op het vliegveld bij Enschede) daalde in de nacht van vrijdag op zaterdag het kwik naar -0,5 graden, meldt Weer.nl. De laatste keer dat het in ons land vroor was op 8 mei toen de temperatuur bij meetpunt Twenthe daalde naar -1,8 graden.

In het hele land was de afgelopen nacht op grote schaal sprake van vorst aan de grond. De laagste temperatuur was in Hupsel, daar werd het -2,5 graden. Op 21 september werd voor het eerst na de zomer al vorst aan de grond gemeten, in Woensdrecht (Noord-Brabant). Grondvorst wordt gemeten op ‘klomphoogte’: op 10 centimeter hoogte van de grond. De ‘normale’ meethoogte is anderhalve meter.

Volgens Weer.nl komt het in het huidige klimaat gemiddeld op 21 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. Vorig jaar werd de eerste vorst op 18 oktober waargenomen, maar in 2019 was dat op 29 oktober pas. De vroegste datum ooit dat het vroor was op 15 september 1971 toen op het KNMI station Deelen in Gelderland -0,1 graden werd. Een dag later dat jaar vroor het op meerdere plaatsen. In Winterswijk werd het toen -2,4 graden en in Soesterberg -2,2 graden. In De Bilt daalde de temperatuur naar -0,4 graden en zo werd het de vroegste officiële vorstdag na de zomer.

Het jaar 200 staat vooralsnog te boek als het jaar dat het na de zomer het langst duurde voordat het ging vriezen. Toen vroor het pas op 16 december en bovendien alleen in het zuiden van het land. Op vliegveld Gilze-Rijen was het toen het koudst met -1,8 graden. Een dag later kwam de temperatuur in de De Bilt ook onder nul en was er toen pas sprake van de eerste officiële vorstdag dat jaar.

Het bericht Eerste lokale vorst in het najaar gemeten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Cookieinstellingen