Verslechterde waterkwaliteit en vissterfte

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe constateert op diverse plekken in het werkgebied een verslechterde waterkwaliteit en kans op vissterfte. De vissen gaan dood door een tekort aan zuurstof in het water. De buien van afgelopen dagen zorgden ervoor dat vuil van de straat, percelen en riooloverstorten in het water terecht zijn gekomen. In het Valleikanaal is over een lengte van 20 kilometer de waterkwaliteit verslechterd met als gevolg dat er vissen dood gaan.

Wat doet het waterschap met dode vis in het Valleikanaal?

In het Valleikanaal monitort het waterschap het zuurstofgehalte over de gehele lengte. Ook beken die uitkomen in het Valleikanaal worden gemonitord. Het zuurstofgehalte moet zich vanzelf herstellen. Dode vissen kunnen door de krachtige stroming in het Valleikanaal niet verwijderd worden.

Raak dode dieren niet aan en vermijd contact met het water

Het vuile water en de dode vissen stromen vanuit het Valleikanaal richting de Eem. Het Valleikanaal en de Eem zijn geen zwemwaterlocaties en worden niet gecontroleerd op zwemwaterkwaliteit. Kijk op www.zwemwater.nl(verwijst naar een andere website) voor officiële zwemwaterlocaties.

Meld dode vissen direct bij het waterschap

Het waterschap heeft dit weekend met verschillende calamiteiten te maken. Op dit moment is er naast de vissterfte ook sprake van hoog water op de rivieren. Daardoor zijn collega’s op verschillende plekken in het gebied aan het werk en is het drukker dan normaal. Dat betekent dat het langer kan duren voordat het waterschap ter plaatse is bij een melding van dode vis. We raden bewoners af dode vissen zelf op te ruimen en aan te raken. Wel willen we je vragen direct een melding bij ons te doen. Het waterschap ruimt de dode vissen in vijvers en sloten zo snel mogelijk op.

Bron: Waterschap Vallei en Veluwe

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen