We gaan naar stap 2, maar wel met een pauzeknop

Foto: Pixabay

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge gaven op dinsdagavond 11 mei een nieuwe persconferentie. Het lijkt er goed uit te zien.

Door Sam Fish

Lijkt, want er is nog niets honderd procent zeker. Zoals het er nu uitziet gaan we volgende week beginnen aan stap twee in de versoepelingen. Echter zit er wel een maar aan vast. Het kabinet houdt er een pauzeknop naast. Dat wil zeggen: Zoals het er nu uitziet laten de cijfers vanaf volgende week versoepelingen toe. Als het echter de verkeerde kant op gaat, dan gaan de versoepelingen niet door.

Opvallend

“Een paar weken geleden hebben we de eerste stappen naar het normale leven gezet,” begint Rutte de persconferentie. “Daarbij vallen drie dingen op. De horecaondernemers en winkeliers doen enorm hun best om alles goed te organiseren. De meeste klanten houden zich ook aan de regels en dat verdient een compliment.”

Daarnaast merkt ook Rutte dat veel mensen met het mooie weer gretig gebruik maken van alle mogelijkheden om er op uit te gaan. Daardoor wordt het op sommige plekken te druk om je aan de afstand te kunnen houden. “Daar moeten we allemaal op letten. Niet alleen winkeliers en gemeenten, maar ook wij zelf. Winkel alleen en kom op een ander moment terug als het druk is.”

Zorgen

Het derde dat de premier opviel was dat steeds meer mensen zich zorgen maken over het virus. “De helft zegt te aarzelen als het gaat om verdere versoepelingen,” zegt hij. “Dat heeft te maken met de aanhoudende drukte in de ziekenhuizen. Maar waarschijnlijk zijn veel mensen ook geschrokken van de beelden van Koningsdag.”

Rutte meldt dat er volgens de GGD sinds Koningsdag 17 nieuwe grote clusters van besmettingen gevonden zijn. Die zijn allemaal te herleiden naar Koningsdag. “We willen niets liever dan meer ruimte geven voor de samenleving. Maar we willen ook geen fouten maken die ons terug kunnen zetten. Daar moeten we de balans in vinden,” aldus Rutte.

Stap 2

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om stap 2 pas te zetten als er echt een daling te zien is in de ziekenhuizen. De verwachting is dat dat in de loop van deze week moet lukken. Daarom gaat op woensdag 19 mei stap twee in van de versoepelingen, echter wel met een pauzeknop. Op maandag kan er nog besloten worden om alles te laten zoals het is. Mocht het doorgaan, dan gaat het om de volgende onderdelen.

  • De laatste categorie contactberoepen mogen vanaf woensdag weer aan het werk.
  • Er komen verdere versoepelingen voor de buitenterrassen, deze mogen open van 6.00 tot 20.00 uur. Dit geldt ook voor terrassen van sportkantines.
  • Volwassenen mogen weer buiten sporten in groepen van maximaal 30 personen. Geen wedstrijden, geen publiek en de kleedkamers en douches blijven dicht.
  • Ook de binnensportlocaties mogen weer open. Er mogen maximaal 30 personen per ruimte en je sport alleen of maximaal met 2 personen. Ook hier blijven kleedkamers en douches dicht. Alleen in het zwembad zijn de kleedkamers open.
  • Openlucht theaters, musea en monumenten mogen weer open. Dans- en muziekscholen mogen ook weer lessen gaan geven.
  • Buitenrecreatie als pretparken en dierentuinen mogen weer open. Echter alleen de buitenlocaties. Dus binnen verblijven van dieren en binnenattracties blijven dicht. Alles wat buiten is mag bezocht worden.

Alles is met de basismaatregelen. Dat betekent dat er vooraf gereserveerd moet worden en er wordt een checkgesprek gehouden. Onderling moet er anderhalve meter afstand gehouden worden en er geldt een maximum van 2 mensen van boven de 12 jaar per reservering.

Onderwijs

Rutte zegt dat er vanuit verschillende hoeken gepleit wordt om de anderhalve meter regel los te laten in de laatste weken tot de zomer. “Juist voor jongeren is het contact met leeftijdsgenoten op school een eerste levensbehoefte,” zegt hij. “Tegelijkertijd adviseert het OMT om die regel niet los te laten. Het zou leiden tot grote drukte in de zorg. Het is een dilemma zonder makkelijke oplossing.”

Rutte belooft dat op 25 mei de knoop over deze kwestie wordt doorgehakt.

Houd je aan de basisregels

De premier benadrukt nogmaals het belang van de basisregels. “Was je handen, houd afstand en blijf thuis bij klachten. Dan kan er in de zomer weer veel meer.”

Reacties

Cookieinstellingen