Shaping Blocks door fotografe Marlou Pulles

Foto: Marlou Pulles / De Katoendrukkerij

Fotografe Marlou Pulles is gegrepen door de puurheid van houten handgemaakte stempels (ook wel blockprints genoemd) waarmee in de werkplaats van De Katoendrukkerij op textiel en papier wordt afgedrukt.

De geometrische motieven inspireerden haar tot een prachtige serie stillevens waarbij ze de blokken zwevend boven een verstilde achtergrond fotografeert en ze zo in een geheel nieuw daglicht plaatst. De schoonheid van de handgemaakte stempels komt volledig tot zijn recht. Blockprints zijn nooit eerder op deze kunstzinnige wijze in beeld gebracht. Het authentieke houtsnijwerk, de gekozen composities en eenvoud en rijkheid van de vormen zijn echt uniek te noemen.

De ontwerpen van de gebruikte geometrische motieven zijn van blockprintster Nathalie Cassee. De blokken zijn met de hand gemaakt door houtsnijders in het atelier in India waar zij vast mee samenwerkt.

Geschoold als kunsthistoricus heeft Marlou haar fascinatie voor beeld omgezet in stilleven fotografie. Met haar fotografie legt ze verstilling, elegantie en pure vormen vast, verpakt in composities die verwondering oproepen en een traagheid uitstralen. Door de toeschouwer te prikkelen middels het spel van kleur, vorm en een minimum aan beeldtaal, vestigt ze de aandacht op het met andere ogen kijken naar alledaagse voorwerpen. Haar werk werd eerder al ontdekt door Chief Curator Rebecca Wilson van Saatchi Art.

Met deze expositie bijt Marlou Pulles de spits af in de voorgenomen driemaandelijkse (kleine) exposities in de Katoendrukkerij, hoofdzakelijk in het thema katoendrukken, weef- en viltkunst en de – historie van de – textielnijverheid in Amersfoort.

Foto-expositie Shaping Blocks vanaf 13 april – 27 juni 2021 op afspraak te bezichtigen in de Katoendrukkerij: [email protected]
De Katoendrukkerij in de Volmolen, Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort
Periode: 17 april – 27 juni 2021, woensdag t/m zondag tussen 10-17 uur op afspraak

Reacties

Cookieinstellingen