Amersfoortse fotograaf wint internationale prijzen met fotokunstboek ROOTING

Foto: Cara Louwman

De Amersfoortse fotograaf Cara Louwman en haar schoonzus Yuen Yee Li, een fotograaf en schrijver, gingen op zoek naar hun relatie met hun voorouders. Via verschillende kunstvormen (fotografie, Chinese kalligrafie en tekst) brachten ze hun familiegeschiedenis in hun eigen leven. Ze stelden zich de vraag “Als je je wortels kunt vinden, leer je wie je bent, en waarom.” Dit resulteerde in het fotokunstboek ROOTING over de wortels van de levens van twee schoonzussen.

Cara is met haar boek ROOTING in Moscow uitgeroepen tot Book Photographer of the Year 2020 door Moscow International Foto Awards. Het fotokunstboek ROOTING heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder Siena Creative Photo Awards 2020 en Prix de La Photographie Paris 2020. Bovendien heeft het Rijksmuseum het boek ROOTING aangekocht en opgenomen in hun speciale collectie fotoboeken van de bibliotheek van het Rijksmuseum. Hiermee maakt het nu deel uit van onze collectieve roots en geschiedenis, en is daarmee toegankelijk voor iedereen.

Persoonlijke zoektocht uitgedrukt in fotografie en taal

Cara’s persoonlijke zoektocht werd aangewakkerd door de erfstukken in haar Nederlandse familie – in het bijzonder de Japanse prenten aan de muur bij haar moeder. Cara legt de verbinding met haar wortels door het fotograferen van deze erfstukken in een witte, bijna transparante laboratoriumomgeving. Zo maakt ze het onzichtbare zichtbaar en transformeert ze het verleden in een geleefde aanwezigheid. Levenloze objecten werden een manier om met haar wortels in contact te komen. De aanwezigheid van haar voorouders werd tastbaar gemaakt. Zo leerde ze haar familie kennen.

Yuen Yee wilde de verbinding maken met zowel haar Hong Kong-Chinese wortels als haar Nederlandse wortels. Ze groeide op in Nederland, het land dat haar ouders hadden geadopteerd. Om verbinding te maken met haar geschiedenis en deze tot leven te laten komen kiest zij voor de Chinese kalligrafie en een samenspel tussen traditionele Chinese en Nederlandse teksten.
Deze combinatie van kalligrafie en fotografie leverde een intrigerend en visueel boeiend kunstboek op, aldus het Rijksmuseum.

Fotokunstboek ROOTING

Cara en Yuen Yee geven het boek uit in eigen beheer. Aan het maken van dit boek is een intensieve samenwerking met een creatief team voorafgegaan. Het ontwerp van het boek moest het thema uitdragen en is gemaakt door Sybren Kuiper. De lithografie is verzorgd door Sebastiaan Hanekroot. Tot slot is het boek grotendeels handmatig gebonden en is de omslag van een preeg voorzien door Wytze Fopma.
Het boek ROOTING heeft een oplage van 365, de eerste 150 boeken kosten 65,00 euro, de daarop 100 genummerde boeken 85,00 euro en de laatste 115 boeken 115,00 euro. Alle boeken zijn genummerd en gesigneerd en te koop bij de Algemene Boekhandel aan de Leusderweg of te bestellen via www.rootingartbook.com.

Reacties