Oorkonde van Dapperheid voor twee uitblinkers

Foto: Gemeente Amersfoort

Op donderdag 12 november 2020 hebben Amersfoorters Silvia Badescu en Gert Frens een Oorkonde van Dapperheid ontvangen uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Zij ontvingen de gemeentelijke waardering voor hun grote moed en levensreddend optreden op 17 mei 2020 in bosgebied Birkhoven. De uitreiking vond in een aangepaste setting plaats in de B&W-kamer van het stadhuis Amersfoort.

Op zondag 17 mei trof Gert Frens, BOA van de gemeente Amersfoort met een collega de toen 79-jarige heer Rene Hoksbergen uit Soest op een bankje aan in het bosgebied Birkhoven. Het leek in eerste instantie erop dat hij een dutje deed, maar al snel werd duidelijk dat hij zeer onwel was. Ze twijfelden geen moment en seinden de hulpdiensten in. Meteen startten zij met reanimatie.

Een toevallige passant, Silvia Badescu, zag het voorval en bood meteen hulp aan. Zij nam de hartmassage over zodat Gert Frens een gesloten hek kon openen voor de hulpdiensten.

Na ruim dertig minuten reanimatie is de heer Hoksbergen met een hartslag afgevoerd en heeft hij het voorval overleefd.

Burgemeester Lucas Bolsius: ”Silvia Badescu en Gert Frens hebben niet getwijfeld maar meteen gehandeld. Zij hebben daarbij grote moed getoond en levensreddend opgetreden. Deze heldenmoed en dapperheid vormen het ultieme voorbeeld van ‘omzien naar elkaar’”.

Reacties