Horeca eerder dicht en beperkte groepsgrootte

Regionale maatregelen n.a.v. persconferentie 18-9-2020
Regionale maatregelen n.a.v. persconferentie 18-9-2020
Foto: Rijksoverheid

Het kan je niet ontgaan zijn dat de afgelopen weken het aantal nieuwe besmettingen sterk is gestegen. En dus zijn er vrijdagavond 18 september nieuwe maatregelen aangekondigd.

Door Sam Fish

Het corona-virus is met een come-back bezig. Zo snel dat het OMT adviseerde om dringend in te grijpen. Daar waar het virus het sterkst groeit, moeten extra maatregelen komen om dit terug te dringen. Dat is het geval voor zes veiligheidsregio’s in Nederland. Een van die nieuwe brandhaarden is de regio Utrecht en daar valt Amersfoort ook onder.

De risicograad van een regio wordt ingedeeld in drie niveaus; waakzaam, zorgwekkend en ernstig. Dit is terug te vinden op het coronadashboard. De zes brandhaarden bevinden zich op dit moment op niveau twee. Daar zullen dan ook de meeste maatregelen worden genomen.

Waarom nu?

“Sinds de zomer is corona een ‘ver van mijn bed-show’ geworden,” zegt premier Rutte tijdens de persconferentie. “Afstand houden wordt moeilijker, handen wassen wordt moeilijker. En thuisblijven bij klachten blijkt lastig. Iedereen snakt naar contact en plezier. Dat is begrijpelijk, maar het is niet goed om de regels los te laten. En zeker niet verstandig.”

Inmiddels is meer dan 10 procent van de besmettingsclusters terug te leiden naar de werkvloer. Maar ook voor jongeren is dit een rottijd. Zeker als je in een studentenhuis woont is het lastig om afstand te houden. Maar Rutte heeft complimenten voor iedereen die zo hard zijn best doet om alles goed te laten verlopen.

Motivatie

“Het terugdringen van het virus gebeurde eerder dit jaar niet door de lock-down en de maatregelen. Het was ons gedrag. Een diep gevoerde motivatie om ons aan de regels te houden. Een sterk gevoel van gedeelde urgentie. En die urgentie moet terugkomen,” benadrukt Rutte. “We moeten het weer gaan voelen. En wat niet helpt is het beeld dat het rustig is in de ziekenhuizen. Er is meer bekend over behandelingen en mensen liggen minder lang in het ziekenhuis. Jongeren die nu besmet raken, worden minder heftig ziek. Maar de feiten blijven ronduit zorgwekkend.”

“Het aantal ziekenhuisopnames stijgt. De eerste patiënten zijn alweer overgeplaatst naar andere ziekenhuizen om de druk op de zorg niet te ver op te voeren. We moeten oppassen dat we andere belangrijke operaties niet moeten gaan verzetten zoals eerder dit jaar.”

Corona-afdeling

In Rotterdam en Amsterdam zijn ook al speciale corona-afdelingen ingericht. Sommige verzorgingstehuizen krijgen weer te maken met besmettingen achter de voordeur. Het reproductiegetal R stijgt weer elke week. Deze week staat die al op 1,4. In iets meer dan een week verdubbelt dat. “In drie weken ga je dan van 1700 naar 10.000 nieuwe besmettingen. Dat mogen we de mensen in de zorg niet aandoen. Niet nog een keer diezelfde crisis en vele overledenen.”

Rutte eindigt dan ook met een oproep aan iedereen. “Houd de basisregels in acht, waar je ook bent. Blijf thuis bij klachten, laat je testen. Houd afstand, ontvang niet meer dan 6 gasten thuis. Werk zoveel mogelijk vanuit huis. Vermijd drukte en was je handen. We kunnen dit, dat hebben we al bewezen en dat moeten we nog een keer doen.”

Horeca eerder dicht

En om alles aan te pakken worden er nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze gaat in op zondagavond 18.00 uur en veel mensen gaan er niet blij mee zijn. Zo is de horeca wederom de dupe van het virus. In de zes zorgwekkende gebieden moeten de horecagelegenheden om middernacht de deuren sluiten. Ze moeten er daarna voor zorgen dat ze om 01.00 uur helemaal leeg zijn.

Hiermee bereik je dat waar mensen met te veel alcohol op niet meer al te lang bij elkaar zijn. Want hoe meer alcohol er gedronken wordt, hoe lastiger het is om de afstand te bewaren. Zeker als de muziek ook nog hard staat en je moet schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan. Daarom gaan de deuren dus eerder dicht, om de mensen minder lang bij elkaar te houden.

Groepsgrootte

Een tweede maatregel is het verkleinen van de groepen bij bijeenkomsten. Een groep van 50 mensen of meer wordt vergunnings- en meldplichtig. Je valt dan onder een evenement en moet je maatregelen laten toetsen om te bepalen of je bijeenkomst door kan en mag gaan. Je mag dus een zaaltje huren voor een groep die niet groter is dan 49 personen. Dit geldt ook voor bruiloften en andere feestjes.

Er zijn echter zoals altijd uitzonderingen op de regel. Zo geldt deze beperking niet voor uitvaarten, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en scholen.

Regionale maatregelen gaan in per 20-9-2020 18.00 uur

Tweede golf

Al weken wordt er gesproken van een tweede golf. Zeker nu de ‘r’ in de maand zitten is de kans groter dat het virus nog meer om zich heen gaat grijpen. Want met de ‘r’ in de maand worden mensen weer verkouden en is de kans op verspreiding weer groter. “Is dit de tweede golf? Ja, wel als we kijken naar het aantal besmettingen. Maar nee, niet als we kijken naar de situatie in de ziekenhuizen. Nog niet. Dat moeten we samen voorkomen,” zegt minister De Jonge.

Zo komen ook in sommige regio’s de seniorenuurtjes in de supermarkt weer terug. En gaat Rotterdam Rijnmond beter controleren op plekken waar jongeren vaak samenkomen. Burgemeesters in deze gebieden gaan dit zelf nog verder toelichten.

Testen

Het is inmiddels ook al een tijdje te druk in de teststraten. Mensen moeten lang wachten voordat ze terecht kunnen. En dat komt doordat te veel mensen zonder klachten zich laten testen. Zij moeten dit misschien van hun werkgever, of willen zelf gewoon zeker weten dat ze het niet hebben. Maar dat is niet de bedoeling. Er zijn al stappen ondernomen om de testcapaciteit te vergroten. Maar dat moet niet hieraan opgaan.

Maar er gaan ook dingen veranderen bij het testen. Vanaf maandag krijgen leerkrachten van het middelbaar- en basisonderwijs toestemming voor een test. En ook het zorgpersoneel krijgt voorrang. Het is de bedoeling dat dit niet gaat leiden tot een nog grotere wachtrij.

Verder zijn kinderen tot 13 jaar met een snotneus en kriebelhoest niet meer verplicht om zich te laten testen. Het mag overigens nog wel, maar het is dus niet meer verplicht. Ze hoeven ook niet meer perse thuis te blijven. Ze zijn minder besmettelijk en op deze manier missen ze minder dagen school.

Frustratie

“Het is vervelend als je langer moet wachten op een test,” bevestigt De Jonge. “Maar thuisblijven moet, dat is de enige manier om het virus niet verder te verspreiden. En hoe chagrijnig je daar ook van wordt, reageer dat niet af op de medewerkers van de GGD. Zij doen alleen maar hun werk en hebben de wachttijden verder niet in de hand.”

Het is een afsluitende oproep van de minister en een belangrijke ook. Het lange wachten is frustrerend, maar er wordt op gewerkt. Heb dus even geduld en leg het uit aan je baas. Al zal hij of zij ook wel weten dat er een wachttijd is in heel Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen