Burgemeesters: Amersfoort en Leusden hebben zich ‘heel netjes’ gedragen in coronaperiode

Foto: Mediagroep EVA

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort en burgemeester van Leusden Gerolf Bouwmeester zijn positief over hoe inwoners van de gemeenten zich hebben gedragen in de coronatijd. Bouwmeester: ‘Eigenlijk heel netjes. Dat wil niet zeggen dat sommige mensen zich er niet aan houden, want dat komt helaas ook voor, maar over het algemeen houden mensen zich vrij goed aan de afspraken.’

In de vijfde aflevering van Eemland1 op EVA gaan ze in op hoe de afgelopen coronaperiode is gegaan. Bolsius: ‘Het is onmogelijk om als gemeente iedere stoel te meten met een lint van anderhalve meter. Het gaat ook om eigen verantwoordelijkheid.’

Bouwmeester doet ook een oproep aan inwoners om zich aan de regels te blijven houden. ‘Als we het niet goed doen met zijn allen, gaan we weer terug in een intelligente lockdown en dat zou heel vervelend zijn.’ Daarnaast schuift de uit Amersfoort afkomstige schoonspringster Celine van Duijn aan. Ze zou komende zomer voor het eerst naar de Olympische Spelen gaan, maar die zijn verplaatst naar volgend jaar. Bob Pluijter van het bestuur van St. Pieters en Bloklands gasthuis vertelt over de sluiting en heropening van verpleeghuizen. Bewoonster van dat gasthuis, mevrouw Govaert-Kerkhof deelt hoe zij die periode heeft ervaren en hoe ze zich nu voelt. ‘Ik wil mijn zelfstandigheid terug. Ik wil met waarde behandeld worden en ook met waarde uitstappen.’ Verslaggever Laura is op bezoek bij een sportschool in Leusden over het buitensporten en de verwachting na 1 juli, als de sportscholen ook binnen weer open mogen.

In Eemland1 staan de praktische gevolgen van corona in Amersfoort en Leusden centraal. Presentator Arjan te Lintelo ontvangt uiteenlopende gasten. Jongeren, burgemeesters, sporters, wethouders en ondernemers, maar ook een theaterdirecteur en een bewoonster van een verpleeghuis vertellen over hoe corona hen trof. Ze nemen de kijkers mee in welke creatieve oplossingen er zijn om nu en in de toekomst met ‘het nieuwe normaal’ om te gaan.

Decor van Eemland1 is de grote theaterzaal van Flint waar de zaal symbool staat voor de leegte die ons als samenleving treft. Op een van de lege stoelen geeft huisdichter Arjen van der Linden zijn kijk op de onderwerpen van de uitzending. Naast aansprekende gasten is er live muziek op het podium van de Handsome Poets. De vijfde aflevering van Eemland1 is vanavond te zien om 20.30 uur.

EVA is te zien op de volgende kanalen:
DIGITALE TV
Ziggo decoder: kanaal 40
KPN decoder: kanaal 1318
Vodafone decoder kanaal 743
Telfort decoder: kanaal 2043

Website: www.mediagroep-eva.nl
Facebook: https://www.facebook.com/mediagroepeva/

Reacties