Olifant Yunha overleden in DierenPark Amersfoort

Foto ter illustratie
Foto: DierenPark Amersfoort

Erg verdrietig nieuws uit DierenPark Amersfoort: olifant Yunha is overleden. Gisteren leek de driejarige olifant zich opeens minder fit te voelen en meteen zijn er onderzoeken gestart. Uit een bloedtest bleek dat Yunha het herpesvirus (EEHV) had. Dit is een heel gevaarlijk virus dat dodelijk is voor jonge Aziatische olifanten. Ondanks dat de dierenarts en de verzorgers alles hebben geprobeerd om haar te redden, is zij vanmiddag in het bijzijn van de kudde overleden.

Bij het natuurlijke rouwproces van olifanten hoort dat zij om de overleden olifant heen staan om afscheid te nemen. Dit was ook te zien op onze webcambeelden. Op dit moment zijn de webcams uitgeschakeld, zodat Yunha door de verzorgers in alle rust uit het verblijf gehaald kan worden als de olifantenkudde daaraan toe is.

Het herpesvirus (EEHV) is een zeer gevaarlijk virus voor olifanten onder de acht jaar. Na de eerste symptomen overlijdt een olifant vaak al binnen 24 uur. In verreweg de meeste gevallen is het dan te laat om een olifant nog te redden, ondanks de inspanningen van dierverzorgers en specialisten. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het onderzoek dat door de Universiteit Utrecht wordt gedaan voor het ontwikkelen van een vaccin tegen dit virus. Hopelijk kan er op deze manier in de toekomst meer worden gedaan tegen deze nare ziekte.

Bron: DierenPark Amersfoort

Reacties