Amersfoorters meest actieve vergelijkers zorgverzekering

Foto: Via Independer

Flevolandse huishoudens zijn van alle Nederlandse huishoudens het meest actief met vergelijken van zorgverzekeringen voor 2020. Inmiddels heeft zo’n 12,7 procent van het totaal aantal huishoudens daar de zorgverzekering vergeleken. Op landelijk niveau is dit percentage beduidend lager, namelijk 10,2 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van vergelijk-cijfers van Independer.

Na Flevoland zijn ook huishoudens in de provincies Utrecht en Gelderland bovengemiddeld actief met het vergelijken van polissen en pakketten die zorgverzekeraars aanbieden. Gekeken naar het aantal vergelijkingen per huishouden op gemeentelijk niveau; wordt er het vaakst vergeleken in de gemeenten Amersfoort, Almere en Apeldoorn.

De top 10 steden met de meeste vergelijkingen per huishouden

  1. Amersfoort
  2. Almere
  3. Apeldoorn
  4. Hilversum
  5. Zoetermeer
  6. Utrecht
  7. Zwolle
  8. Alphen aan den Rijn
  9. Den Bosch
  10. Ede

Fors meer zoekenden naar collectieve zorgverzekering

Mensen met een collectieve zorgverzekering krijgen komend jaar in plaats van maximaal 10 procent korting nog maar (maximaal) 5 procent korting op de basisverzekering. Hierdoor stijgen voor veel mensen -die afgelopen jaar een collectieve zorgverzekering hadden- de premies voor komend jaar. Juist voor deze groep is vergelijken om te besparen essentieel. Dit is onder andere te herleiden uit het zoekgedrag in Google. Dit jaar zijn er ten opzichte van 2018 significant meer mensen (30 procent meer) die specifiek zoeken op de collectieve zorgverzekering. Speciaal voor deze groep opende Independer de ‘collectiviteitslijn’ waar mensen naartoe kunnen bellen.

Meer vergelijkingen van restitutiepolissen

De gemiddelde premie voor de restitutiepolis (verzekering met vrije zorgkeuze) steeg de afgelopen jaren harder dan de naturapolis. Gemiddeld is de restitutiepolis jaarlijks ruim 100 euro duurder dan de gemiddelde zorgverzekering. Waar vorig jaar nog 10,6 procent van de mensen restitutieverzekeringen vergeleken, ligt dit percentage momenteel op liefst 14,7 procent. Doordat het verschil tussen restitutiepolissen onderling kan oplopen tot ruim 270 euro per jaar, valt er veel te besparen voor mensen die een restitutieverzekering willen.

Nederlanders wachten graag tot laatste moment

Ruim de helft van alle overstappers bij Independer deed dit vorig jaar in de laatste week. Het grootste gedeelte van deze groep deed dit tussen kerst en nieuwjaarsdag. Zelfs in de laatste minuut van 2018 stapten er nog 31 mensen over via de zorgvergelijker van Independer.

 

Reacties