Rijbewijs in Amersfoort kwijt is duur

Foto: Via Independer

Mensen die hun rijbewijs zijn verloren, zijn voor de kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs in Utrecht sterk afhankelijk van de gemeente waarin men woont.

Sommige gemeenten rekenen bovenop de vastgestelde vervangingstarieven namelijk ook nog vermissingskosten. En de hoogte daarvan loopt per woonplaats flink uiteen. Hierdoor liggen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs in Utrecht tussen 39 euro en 76,78 euro.

Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

Tariefsoorten bij aanvraag nieuw rijbewijs

Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de ‘standaard aanvraag’ van het rijbewijs mogen hanteren. Sommige gemeenten rekenen een lager tarief en een enkele gemeente hanteert een iets hoger tarief. Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskosten component’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro.

In het geval van diefstal/verlies zijn er tot slot nog vermissingskosten die gemeenten in rekening mogen brengen bij rijbewijzen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dit ook. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn. In de gemeente Arnhem zijn de vermissingskosten het hoogst (63 euro) van Nederland.

Verschillen in de provincie Utrecht

In de provincie Utrecht, die 26 gemeenten telt, zijn er in totaal 8 gemeenten waar mensen die hun rijbewijs hebben verloren extra kosten kunnen verwachten. Dit zijn de gemeenten Amersfoort (37 euro), Baarn (35,40 euro), Renswoude (30,30 euro), Soest (26,65 euro), Eemnes (25,35 euro), Houten (24,85 euro), Utrechtse Heuvelrug (18,75 euro) en Wijk bij Duurstede (18,05 euro).

Binnen de provincie is de gemeente Amersfoort, met een totaalbedrag van 76,78 euro, hierdoor het duurst voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij verlies. Omdat er ook een extra tarief geldt bij spoed kan het totaalbedrag in Amersfoort oplopen tot 110,88 euro. In de meeste Utrechtse gemeenten is sprake van een totaal ‘spoed bedrag’ dat rond 73,85 euro schommelt.

De gemeente Rhenen is in Utrecht het voordeligst voor mensen die hun rijbewijs zijn verloren. Het reguliere tarief voor de aanvraag ligt met 39 euro, 75 eurocent lager dan wat de meeste gemeenten in Utrecht aanhouden (39,75 euro).

Verzekering

“Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd,” zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Als je na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet je wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan je hiervoor een boete opleggen.”

Samson heeft ook nog een tip: “Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kun je niet claimen op de autoverzekering maar je kunt dan meestal ook terecht bij je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor het Rijbewijs Kostenoverzicht van Nederland.

Reacties