Bijzondere Herdenkingsplek in tuin Meander

Foto: Meander Medisch Centrum

Sinds deze week staat in de tuin van Meander Medisch Centrum een Herdenkingsplek. Kunstenaar Jan van Dijk ontwierp voor de Herdenkingsplek een kunstwerk dat bestaat uit twee cortenstaal platen waarin abstracte vogelvormen zijn uitgesneden.

Met deze speciale plek voorziet Meander in de behoefte van nabestaanden van overleden patiënten om weer terug te komen naar het ziekenhuis, zeker in de beginperiode na het verlies van een dierbare. De Herdenkingsplek is een initiatief van de vakgroep Geestelijke verzorging & Ethiek en is mogelijk gemaakt door donaties aan de Vrienden van Meander van onder andere Monuta, Geloofsgemeenschap Sint Ansfriduskerk en de Raad van Kerken Amersfoort.

In het ziekenhuis wordt niet alleen behandeld en genezen, er wordt ook afscheid genomen van mensen, jong en oud, die er sterven. Dit verlies en verdriet wil Meander aandacht en ruimte geven. Zo organiseert de vakgroep Geestelijke Verzorging elk jaar rond 1 november (Allerzielen) een herdenkingsdag, waarbij nabestaanden van overleden patiënten worden uitgenodigd. Ook de Dialyse-afdeling organiseert elk jaar voor nabestaanden, mede-patiënten en zorgverleners een herdenkingsbijeenkomst voor de overleden dialyse-patiënten. De nieuwe Herdenkingsplek biedt nabestaanden een rustige plek waar zij hun dierbare kunnen gedenken en waar zij later nog eens naar toe kunnen gaan.

Voor de realisatie van de Herdenkingsplek is Meander een samenwerking aangegaan met kunstenaarscollectief De Ploegh. Alle kunstenaars van dit collectief zijn uitgenodigd een voorstel te doen voor een ontwerp. Uit de inzendingen is het ontwerp van Jan van Dijk geselecteerd. Van Dijk heeft een plek in de buitenruimte gecreëerd waar nabestaanden, familie en vrienden, bijeenkomen om te gedenken, om rouw en troost te ervaren. Zijn ontwerp van gebogen platen geeft de bezoekers een gevoel van geborgenheid en bescherming. De organische en gestileerde vogelvormen in het staal, verwijzen naar het zich steeds weer vernieuwen van de natuur, waar we als mens ook deel van zijn.

De Herdenkingsplek zal in februari 2020 officieel in gebruik worden genomen, maar is vanaf heden al te bezoeken door nabestaanden, bezoekers en patiënten.

Reacties