Amersfoort ‘Centraal’ start van ontwikkeling stationsgebied

De 'oude' gevel van het station
Foto: Amersfoort.nieuws.nl

Sinds vandaag is station Amersfoort officieel Amersfoort Centraal. Dat gaat niet alleen om een paar letters of de naam; het is meteen de symbolische start van de ontwikkelingen in het stationsgebied. Amersfoort is het kloppend hart van een groeiregio. Een duurzame, inclusieve en groeiende stad vraagt om goede bereikbaarheid en duurzame mobiliteit voor inwoners en bezoekers.

Wethouder Buijtelaar onthulde vandaag, met Prorail-regiodirecteur Kees Rutten en NS-regiodirecteur Irma Winkenius de letters ‘Centraal’ op de gevel van het station. Vanaf deze week stoppen er ook meer treinen op Amersfoort Centraal met zes (in plaats van vier) intercity’s per uur van en naar Utrecht en een verbeterde spitsverbinding met Harderwijk. Begin december nog, nam de gemeenteraad het voorstel aan voor de bouw van een ondergrondse fietsenstalling bij het station, voor ruim 5.000 fietsen. Ook wordt geïnvesteerd in het hele stationsgebied en komt het nieuw te bouwen stadhuis in de nabijheid van het station te liggen.

“Wat mij betreft is Amersfoort Centraal een markering van de schaalsprong van deze stad”, zegt verkeerswethouder Hans Buijtelaar. Amersfoort groeit richting 2035 met meer dan 10% tot zo’n 170.000 inwoners is de verwachting. De ligging ‘op de hoek van de randstad’ en verbindingen met de rest van het land zijn daarbij cruciaal om iedereen rond dit knooppunt in Midden-Nederland mobiel te houden. “Dat vraag om investeringen en keuzes”, aldus Buijtelaar: “We zetten in ieder geval vol in op de combinatie van trein en fiets en blijven met onze samenwerkingspartners werken aan mobiliteit en bereikbaarheid.”

Amersfoort komt met de toevoeging ‘Centraal’ in het rijtje van acht belangrijke Nederlandse stations die ook zo heten: Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Leiden Centraal, Arnhem Centraal en Eindhoven Centraal. De naam Amersfoort Centraal is met de ingang van de nieuwe dienstregeling op 15 december jl. ingegaan.

Reacties