Bezoek bijzonder erfgoed tijdens Open Monumentendag 2019

Foto ter illustratie
Foto: Amersfoort.nieuws.nl

Dit jaar zijn de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september. In de provincie Utrecht kunt u op allerlei locaties bijzonder cultureel erfgoed bezoeken. Van ‘klassiekers’ die elk jaar toegankelijk zijn tot monumenten die passen bij het thema van dit jaar: Plekken van plezier.

Forten Nieuwe Hollandse Waterlinie

Tijdens Open Monumentendag zijn er op veel forten rondleidingen voor jong en oud. Ga op pad met een gids van Staatsbosbeheer en ontdek de geschiedenis van de forten Ruigenhoek en Rijnauwen. Ook Fort Giessen is open. Beleef hier WOI met een trekpont over de gracht naar het een educatiepark met een gerestaureerde loopgraaf.

Alleen op zaterdag 14 september is de Kromhout Kazerne in Utrecht open waardoor u Fort Vossegat kunt bezoeken. Er zijn doorlopend rondleidingen op het terrein, re-enactment groepen tonen de militaire voertuigen en er is een fototentoonstelling te zien van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Natuurmonumenten neemt u mee op Fort bij Abcoude. U ontdekt het kruitmagazijn, de waterkelder en de slaapvertrekken van de soldaten.

Erfgoedparels

U kunt ook verschillende monumenten bezoeken die met steun van het Fonds Erfgoedparels van de provincie zijn of worden gerestaureerd. De Domtoren bijvoorbeeld of de sterrenwacht en het museum in Bastion Sonnenborgh in Utrecht. Of neem een kijkje bij de Hervormde Kerk in Nieuwer ter Aa, Buitenplaats Doornveld in Doorn of de Pieterskerk en Landgoed Nyenrode in Breukelen.

Bezoek Amersfoort

In Amersfoort kunt u op tal van plekken terecht. Breng een bezoek aan de oude kuiperij of het Sint Pieters en Blokland Gasthuis, beklim de Onze Lieve Vrouwe Toren, of neem deel aan één van de vele activiteiten in de stad. Een volledig overzicht van bezienswaardigheden en activiteiten in Amersfoort vind je hier. Het volledige programma per stad of regio is te vinden op www.openmonumentendag.nl.

Bron: provincie Utrecht

Reacties