Gemeenten lanceren digitale buddy tegen geldzorgen

Foto: Publiek domein

Wethouders van de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Almere, Enschede, Maastricht, Leiden en Alkmaar hebben vandaag de Buddy-app gelanceerd. Deze nieuwe bankieren app is speciaal ontwikkeld om te voorkomen dat mensen in de schuldsanering terecht komen.

In Nederland kampt 1 op de 5 huishoudens met oplopende schulden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening en richten zich hierbij hoofdzakelijk op hulp aan de gezinnen die het diepst in de schulden zitten. Met de Buddy-app willen de gemeenten zich niet alleen richten op schuldsanering, maar juist ook inzetten op schuldpreventie.

De afgelopen 2 jaar hebben gemeenten en schuldhulpverleners samen met de startup Buddy Payment en de Rabobank gewerkt aan een schaalbare oplossing. De Buddy-app bouwt extra zekerheden in voor het betalen van de vaste lasten en geeft een goed overzicht van het vrij te besteden geld. Daarbij kan Buddy automatisch berichten sturen naar de belastingdienst, de gemeente of het UWV om naheffingen te voorkomen. Via een kunstmatig intelligente chatfunctionaliteit kan Buddy tips geven en vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld over de hoogte van de kinderopvangtoeslag of gemeentelijke toeslagen die van toepassing kunnen zijn. Schuldhulpverleners verwachten veel van de slimme bankapplicatie: ‘Onze cliënten krijgen met de Buddy-app meer controle en daardoor meer inzicht in hun geldzaken. Dit helpt om sneller uit de schulden te komen.’ aldus Dick van Maanen (Directeur Stadsring51, schuldhulpverlening Amersfoort).

In de komende 4 maanden gaan 100 gebruikers met de Buddy-app proefdraaien. Als de proef succesvol is dan zullen de deelnemende gemeenten de buddy app grootschalig gaan inkopen ten behoeve van hun inwoners om hiermee te voorkomen dat zij een beroep moeten doen op de schuldsanering.

Nieuwe wetgeving

De Buddy-app maakt gebruik van de Payment Service Directive 2. Deze nieuwe Europese wet maakt het mogelijk dat consumenten een derde partij toegang kunnen verlenen tot hun betaalrekening. Organisaties die gebruik willen maken van PSD2 moeten aan strenge eisen voldoen, hiervoor heeft Buddy Payment een vergunning aangevraagd bij de Nederlandse Bank. PSD2 zorgt ervoor dat Buddy een nauwkeurige begroting kan maken voor gebruikers en dat rekeningen gemakkelijk kunnen worden betaald door de app. Oprichter van Buddy Payment, Camiel Kuiper, ziet de nieuwe wetgeving als een kans: ‘PSD2 biedt een uitkomst voor laagdrempelige en betaalbare hulpverlening. Op dit moment is de informatie uitwisseling en de verwerking hiervan vaak handmatig wat veel kosten met zich meebrengt’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen