Terrein Meander vanaf 1 augustus rookvrij

Foto: Meander Medisch Centrum

Per 1 augustus is ook de directe omgeving van onze ziekenhuizen in Amersfoort en Baarn rookvrij. Alle rookabri’s verdwijnen en met borden en tegels wordt de rookvrije zone gemarkeerd. Het terrein in Baarn wordt volledig rookvrij.

In Amersfoort wil Meande Medisch Centru, overlast van rokers aan de Maatweg voorkomen. Vandaar dat op de grens van het terrein en het gemeentegebied twee plekken worden gecreëerd waar medewerkers, studenten, patiënten en bezoekers hun sigaret kunnen (op)roken en doven.

Gezonde levensstijl

Frank de Reij, CEO Meander: “Wij stimuleren een gezonde levensstijl van medewerkers, patiënten en bezoekers. Daar past roken niet bij. Als er behoefte aan is, bieden we medewerkers en patiënten ondersteuning in de vorm van een stoppen met roken training, zijn er nicotine vervangende producten en worden diverse themalezingen en voorstellingen verzorgd.”

Goedkoopste gezondheidsmaatregel

Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten. Ieder jaar sterven door roken ruim 6.000 mensen aan COPD en 10.000 aan longkanker (de meest dodelijke vorm van kanker in Nederland)*. Bart de Smet, cardioloog: “Ik ondersteun dit besluit van ons ziekenhuis. In Nederland komen per dag 94 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis en dagelijks overlijden 14 mensen ten gevolge van een hartinfarct. In elke regio in de wereld waar roken in openbare ruimtes en op werkplekken werd verboden, daalde het aantal hartinfarcten met ongeveer 14%. Soms al binnen één jaar nadat het verbod is ingegaan. Hierbij is het effect op de longen en de hersenen nog niet eens meegenomen. Het ontmoedigen van roken is de goedkoopste gezondheidsmaatregel die er bestaat. Het kost de burger helemaal niets, het bespaart zelfs geld.”

Intentieverklaring
Meander sluit met deze maatregel aan bij de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’, die door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op 31 mei 2017 is ondertekend. De komende maanden worden medewerkers, patiënten en bezoekers geïnformeerd.

*: Bron: Trimbos Instituut

Reacties