Meander neemt bedfiets en panelen op dagbehandeling oncologie in gebruik

Opening bedfiets
Foto: Meander Medisch Centrum

Vrienden van Meander heeft twee mooie projecten afgerond: de aanschaf van een bedfiets en de aankleding van de dagbehandeling oncologie. Daar zijn tien bijzondere raampanelen geplaatst met grote natuurfoto’s uit de omgeving van Amersfoort.

Dankzij de opbrengst van de Oliebollenactie van vorig jaar is een speciale bedfiets aangeschaft voor patiënten die lang in het ziekenhuis moeten verblijven. Deze patiënten, bijvoorbeeld op de afdeling longgeneeskunde, zijn niet fit genoeg om uit bed te komen. Hun conditie gaat zonder beweging sterk achteruit. Het gebruik van de bedfiets die patiënten liggend met hun voeten kunnen bedienen, bevordert hun herstel.

Aan de bedfiets is een digitaal scherm gekoppeld. Het scherm bevat virtuele routes uit de hele wereld. Via zo’n visuele route kan de patiënt in zijn eigen tempo bijvoorbeeld een rondje Amersfoort fietsen. De bedfiets heeft elektrische trapondersteuning, als de patiënt te zwak is om de trappers zelfstandig te bewegen.

Op de dagbehandeling oncologie op de 7e etage kijken veel behandelruimtes uit op een (blinde) wand. Dankzij een sponsoractie van de Vrienden van Meander is de ruimte nu aangekleed met tien hoge raampanelen met natuurfoto’s uit de omgeving van Amersfoort. De foto’s zorgen voor een verrassend en tegelijkertijd rustgevend effect op de patiënten die een chemokuur moeten ondergaan.

Reacties