BROOD-NODIG namens provincie Utrecht in landelijke Kern met Pit-finale

Save the planet crew BROOD-NODIG
Foto: Provincie Utrecht

Burgerinitiatief Minder verpakkingen BROOD-NODIG vertegenwoordigt de provincie Utrecht in de landelijke Kern met Pit-finale, een wedstrijd voor burgerinitiatieven. U kunt nu uw stem uitbrengen op uw favoriete initiatief via de website Kern met Pit. Op zaterdag 30 maart wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het We Doen het Samen! Festival in Amersfoort.

Het IJsselsteinse burgerinitiatief BROOD-NODIG verkoopt samen met lokale winkeliers katoenen broodzakken aan inwoners. Die kunnen ze meenemen als ze hun brood bij de bakker of supermarkt kopen. BROOD-NODIG is in januari gekozen tot Utrechtse Trofee-winnaar van Kern met Pit. Nu dingen zij mee naar de landelijke prijs de Gouden Pit. De winnaar krijgt € 3.000 euro om het initiatief verder te brengen.

Af van plastic verpakkingen

Marie-José de Zeeuw is een van de initiatiefnemers van dit initiatief om plastic te besparen. ‘Ik gebruik zelf al vier jaar een katoenen broodzak, puur omdat ik vind dat we af moeten van al dat plastic verpakkingsmateriaal. Het is heel slecht voor het milieu. Het duurt 1.000 jaar voor zo’n zakje verteerd is als hij in het milieu terechtkomt. Ik kijk soms naar mijn kleine neefjes en dan denk ik: wat voor wereld dragen wij straks aan jullie over. Ik vind het onze plicht om ervoor te zorgen dat zij later ook prettig kunnen leven op deze aarde. Daarom doe ik wat ik kan. Een broodzak gebruiken is heel simpel. In het begin keken de winkeliers waar ik aankwam met mijn broodzak wel gek op, maar nu vinden ze het heel normaal. Het is voor een winkelier ook helemaal niet lastiger om het brood in die katoenen zak te stoppen dan in een plastic zak.’

4.000 verkochte zakken

Marie-José de Zeeuw: ‘We brengen onze broodzakken aan de man door zelf op mensen of winkeliers af te stappen. Meestal is mijn eerste vraag: vindt u het klimaat belangrijk? Bijna iedereen reageert daar positief op. Dan is de eerste stap gezet. Het is fantastisch om te merken hoe goed ons initiatief ontvangen wordt. In 2018 zijn er in totaal 4.000 zakken verkocht, waarvan 1.000 door onszelf. Die andere 3.000 zijn verkocht door lokale bakkers en andere winkeliers.’

Stemmen

Vindt u dat Minder Verpakkingen BROOD-NODIG de landelijke finale van Kern met Pit moeten winnen? U kunt uw stem uitbrengen via de website Kern met Pit. De landelijke winnaar wordt bepaald door internetstemmen en een vakjury. In totaal ontvangen drie projecten een prijs: de Gouden, Zilveren of Bronzen Pit plus een geldbedrag.

Samenwerking provincie Utrecht

Sinds begin 2018 werkt de provincie Utrecht intensief samen met de KNHM in Kern met Pit. Kern met Pit organiseert workshops voor burgers die een idee voor een initiatief hebben. Kern met Pit daagt initiatiefnemers ook uit om hun idee voor de leefbaarheid binnen een jaar te realiseren. Lukt dat, dan ontvangen zij € 1.000 voor de clubkas.

Bron: provincie Utrecht

Reacties