Stembus TaalHeld 2018 geopend: Amersfoortse in de race

De stembus voor de TaalHeld 2018 is geopend. Heel Nederland kan een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete TaalHeld van 2018. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast kiest een jury de taalbegeleider en bruggenbouwer. De Amersfoortse Jiska Huseman is als bruggenbouwer uit de provincie Utrecht genomineerd.

Op 24 januari reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de prijzen uit. De verkiezing is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven.

Stemmen op Johan

Uit iedere provincie dingt één TaalHeld mee naar de titel. Voor Utrecht is dat voor de titel taalcursist Johan Stets. Johan begon twee jaar geleden met taallessen. Jarenlang wist hij te verbergen dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Totdat het een keer misging en hij hierover wel moest vertellen. ‘Als je niet kunt lezen en schrijven, schakel je jezelf uit. Daarmee loop je kansen mis’.  Nadat hij op taalles ging, werd Johan Taalambassadeur bij Stichting Lezen & Schrijven. Sinds dat moment vertelt hij zijn verhaal in de regio Utrecht om laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Stemmen op Johan kan via de website: www.taalheldenprijs.nl, tot en met 22 januari.

Taalhelden

Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: ‘Wat deze TaalHelden gemeen hebben is een enorm doorzettingsvermogen. Als volwassenen namen zij de stap om op taalles te gaan en zo hun laaggeletterdheid te overwinnen. Zij durfden te dromen. Van een (andere) baan, op eigen benen staan, of van een grotere wereld voor zichzelf en hun kinderen. Met hun persoonlijke verhalen inspireren zij anderen om ook aan hun taal- en rekenvaardigheden te werken.’ Stichting Lezen & Schrijven organiseert de verkiezing dit jaar voor de vijfde keer.

Juryverkiezing

Naast deze publieksverkiezing vindt ook een juryverkiezing plaats. Daarvoor zijn per provincie een Taalcursist, een Taalvrijwilliger en een Bruggenbouwer (professional of organisatie) genomineerd. Voor de provincie Utrecht zijn dit: Johan Stets (taalcursist), Louay Biram (taalvrijwilliger) en Jiska Huseman (bruggenbouwer). Alleen op de Taalcursisten kan worden gestemd.

Taalheld: “Jiska is een echte aanpakker. Voor Humanitas-Eemland pakt zij laaggeletterdheid aan en coördineert zij als vrijwilliger het project ‘Taalmaatjes’. En elk jaar organiseert Jiska in de zomer een feestje voor de vrijwilligers en taalcursisten. Iedereen brengt dan zelfgemaakte hapjes uit hun thuisland mee. Zo leren de mensen elkaar ook op andere wijze kennen.

Praten met elkaar
Dat is niet het enige wat Jiska doet. Zo kwam Jiska met het idee voor een praatcafé. Nu gaat een groep mensen met een niet-Nederlandse achtergrond regelmatig met elkaar in gesprek om zo hun Nederlands te oefenen. Een vrijwilliger helpt hen daarbij. Er zijn al 3 groepen die nu bij elkaar komen. Dat is belangrijk voor deze groep mensen, die zo ook andere mensen in Nederland leren kennen en zich daardoor prettiger voelen in Nederland.”

Lees hier haar verhaal en dat van de andere genomineerden.

Laaggeletterdheid in Nederland

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je niet goed kunt lezen en schrijven vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Taal maakt dus sterker. Daarom maakt Stichting Lezen & Schrijven zich hard voor een geletterd Nederland, waar iedereen mee kan doen. Door organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek en lesmateriaal. En door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek.

Reacties