Samenwerking Meander en eerstelijns oncologie fysiotherapeuten

Foto:

Fysiotherapeuten van de revalidatiegeneeskunde en oncologieverpleegkundigen van Meander Medisch Centrum gaan nauw samenwerken met eerstelijns fysiotherapeuten in de regio Eemland. Doel: de kwaliteit van de revalidatiezorg van oncologische patiënten verbeteren en efficiënt gebruikmaken van elkaars expertise, scholing en ervaring.

Uitgangspunt daarbij is de juiste patiënt op de juiste plek, zegt Pierret de Vries, fysiotherapeut in Meander. “Dankzij deze samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat patiënten dicht bij huis in een fysiopraktijk terechtkunnen voor behandelingen die niet per se in Meander hoeven plaats te vinden. Op die manier blijft er voor ons meer tijd en ruimte over voor de meer complexe revalidatiezorg. Het mes snijdt dus aan twee kanten.” Oncologieverpleegkundige Monique Meijer is blij met de samenwerking: “De lijnen zijn kort waardoor je makkelijker kunt overleggen. Bovendien is het prettig dat je er ook meteen een gezicht bij hebt als je een patiënt wilt doorverwijzen.”

Ook oncologiefysiotherapeut Coby Hoogendoorn van Fysiocentrum Veenstreek uit Soest ziet veel voordelen. “Je tilt de zorg echt naar een hoger plan, de kwaliteit van de zorg verbetert door deze samenwerking omdat je optimaal gebruikmaakt van elkaars kennis en kunde.” Haar patiënt Robert, die vaak in Meander is geweest, beaamt dat. “Ik geloof erg in samenwerking tussen verschillende disciplines. De patiënt staat centraal en het is fijn dat ik in mijn woonplaats Soest bij Coby terecht kan voor mijn oefeningen. Bewegen is vaak heel vermoeiend voor mensen met kanker, maar het is wel belangrijk. Na afloop voel ik me moe, maar wel altijd voldaan.”

Op donderdag 22 november wordt de samenwerkingsovereenkomst tussen Meander en 14 eerstelijns fysiopraktijken officieel ondertekend.

Reacties