Op je negentigste nog iets nieuws horen over de Hollandse keuken

Lezing Eten vroeger en nu
Foto: Bibliotheek Eemland

“Dat wist ik niet”, reageert een bewoner van Nijenstede als Jennifer Luitsz vertelt dat de aardappel niet uit Nederland komt terwijl de stamppot een typisch Hollands gerecht is. De lezing van Jennifer over Eten; vroeger en nu in Nijenstede op maandag 12 november werd georganiseerd door de Bibliotheek Eemland in het kader van Nederland Leest. De landelijke campagne heeft dit jaar als thema Voeding.

In haar lezing gaf Jennifer Luitsz aan hoe de eetgewoonten in Nederland door de eeuwen heen zijn veranderd. Naast uitvindingen blijkt dat vooral het reizen en de handel van invloed zijn geweest. Zo kwamen bijvoorbeeld koffie, thee en chocola naar Nederland. Mensen uit andere landen introduceerden hun eigen gerechten in Nederland. Deze gerechten werden overgenomen en zo kwamen naast aardappelen ook pasta-en rijstgerechten op tafel. Toen Jennifer in Nijenstede over de eetgewoonten in de twintigste eeuw begon, kwamen de herinneringen boven bij het publiek en werden er persoonlijke verhalen gedeeld. Dit leidde weer tot veel herkenning en spontane gesprekken. Jennifer Luitsz zal de lezing nog twee keer geven, op maandag 19 november om 15.15 uur in de Amerhorst en op vrijdag 23 november om 10.15 uur in de Koperhorst. Belangstellenden zijn van harte welkom om deze lezing gratis bij te wonen.

De Bibliotheek Eemland heeft in Nijenstede een Huiskamerbibliotheek en biedt daarmee een kleinschalige bibliotheekvoorziening aan bewoners van de zorginstelling en wijkbewoners. Door het organiseren van activiteiten zoals de lezing van Jennifer Luitsz ontstaat er een levendig ontmoetingspunt voor de wijk.

Reacties